CE Oltenia alocă un milion de euro pentru viitorii angajaţi
Compania energetică va finanţa din toamnă cinci clase de învăţământ profesional la liceele miniere din judeţ. Practic, elevii care vor intra la aceste clase vor primi bani atât de la stat, pentru că optează pentru învăţământul profesional, dar şi de la agentul economic. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean vorbeşte de o contribuţie a CE Oltenia de un milion de euro pentru formarea viitorilor angajaţi.
În anul şcolar 2018-2019 vor fi înfiinţate 10 clase de învăţământ profesional pe meserii căutate la CE Oltenia, specifice activităţilor de producere a energiei electrice şi extracţiei de lignit. Doar pentru jumătate din acestea va acorda finanţare compania energetică. „De anul acesta avem cinci clase pe învăţământul profesional dual şi încă cinci propuse pe învăţământ profesional normal. La cel dual, agentul economic dă elevilor încă cel puţin cât dă guvernul. 200 de lei dă guvernul pentru fiecare copil de la învăţământul profesional şi la dual vine şi agentul economic, şi am înţeles că tot cu 200 de lei vine şi CE Oltenia. Încă n-am stat de vorbă, poate dau mai mult. Copilul primeşte banii, dar numai pe zilele de şcoală, nu şi în vacanţă”, a explicat Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Învăţământ dual va fi la liceele cu specific minier din Gorj. Adică la cele din Turceni, Bîlteni, Rovinari, Mătăsari şi Motru. Tot la acestea va mai fi înfiinţată câte o clasă de învăţământ profesional pe meserii pretabile la CE Oltenia. Per total judeţ, vor fi 26 de clase propuse pentru anul şcolar viitor în ceea ce priveşte învăţământul profesional.
„Anul trecut, CEO nu a avut buget pentru învăţământul dual. Nu le-a aprobat ministerul. Dar anul acesta am înţeles că şi-au prins în buget un milion de euro pentru învăţământul profesional dual. E o sumă mare, dar este pentru 3 ani, cât durează clasele acestea. Sper să fie căutate locurile. Anul trecut am avut cu Cauciucul (n. red. Artego), care dădea 300 lei pe lună şi ce mai dădeau ei, casă, masă, dar n-am ocupat decât cinci locuri din cele 30 disponibile”, a mai spus Ion Işfan.
Primarii din zonele miniere spun că vor îndemna copiii din localitate să se înscrie la învăţământul profesional. „Dacă înfiinţează la Motru, cred că o să fie concurs mai rău ca la liceu. Anul acesta termină clasa a VIII-a aproximativ 45 de copii din comună. Eu o să-i informez, atunci când o să se apropie, îi lăsăm să înveţe, şi o parte dintre ei să meargă către locurile acelea care vor fi contractate de CEO”, a comentat Florinel Ţuilă, primarul comunei Cătunele.
Primii elevi de şcoală profesională în meserii pretabile în minerit vor absolvi în 2020.