CE Oltenia a cerut acces la rezerva de stat înainte de greva minerilor
Greva minerilor din acest an a început pe 11 ianuarie și a durat o săptămână. Cu o săptămână înainte, administrația companiei a cerut acces la rezerva de stat pentru a putea asigura producția de energie. Nu a obținut acceptul, astfel că în ultima zi de grevă un grup de la Rovinari a fost oprit din lipsă de cărbune, fiind o chestiune de ore până să fie oprite și alte grupuri. Cei opt mii de mineri aflați în grevă au reluat însă lucrul după ce au primit o mie de lei în plus la salariu, în sumă brută, plus vouchere de vacanță.
Corpul de control al primului ministru arată în raportul întocmit că administrația CE Oltenia făcea demersuri încă din 4 ianuarie 2019 să poată consuma din rezerva de stat. În ziua respectivă a cerut în scris Ministerului Energiei “sprijinul în vederea inițierii demersurilor de a împrumuta pentru o perioadă de șase luni cantitatea de 143.761,1 tone lignit consituit ca rezervă a ANRSPS”, aceasta fiind toată rezerva dee stat. CE Oltenia și-a exprimat disponibilitatea și pentru a cumpăra respectiva cantitate, pentru a trece vârful de iarnă. Pe 7 ianuarie, CE Oltenia comunica Ministerului Energiei existența unui blocaj în activitatea de minerit, din cauza lipsei exproprierilor. Astfel, CEO a transmis că “nu se poate asigura producția de lignit”, în consecință nici producția de energie și nici stocurile de iarnă, după cum se menționează în Raport. La sfârșitul lunii ianuarie, solicitarea CE Oltenia era în curs de soluționare, dar greva trecuse și compania începea să își refacă stocurile.
Corpul de control a mai constatat că societatea, atunci când raporta stocurile de iarnă, includea și rezerva de stat, deși aceasta nu îi aparține. Explicația companiei a fost aceea că așa s-a făcut în fiecare an. Informațiile sunt relevante în contextul în care administrația CE Oltenia spunea tot timpul că aceia care avertizează cu privire la stocurile insuficiente de cărbune mint și sunt rău-intenționați.