Ce au câştigat salariaţii CEO după vizita ministrului Gerea
Liderii de sindicate din Complexul Energetic Oltenia şi-au dat arama pe faţă şi la întâlnirea de vineri cu ministrul Andrei Gerea. În timp ce liderii de la Federaţia Naţională Mine Energie aveau opinii critice la adresa lui Ciurel şi cereau drepturi pentru salariaţi, cei de la Sindicatul Mine Energie Oltenia spuneau că astfel de cereri nu sunt de competenţa ministrului şi cereau doar un pachet legislativ care să fie favorabil companiei. În final, nici unii, nici alţii nu au câştigat decât promisiuni.
Şedinţa dintre sindicate, ministrul energiei Andrei Gerea, Consiliul de Supraveghere şi conducerea CE Oltenia a fost una tensionată, fiind mici certuri între liderii anti-Ciurel şi pro-Ciurel. Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au cerut demisia directorului general Laurenţiu Ciurel, considerându-l vinovat pentru problemele economice ale companiei. Totodată, liderii FNME i-au spus ministrului că în timpul mandatului lui Ciurel veniturile angajaţilor au scăzut cu 30%, iar acum conducerea refuză să dea 100 de lei în plus la adaosul lunar. De asemenea, s-a pus în discuţie şi acordarea cotei de cărbune în condiţiile puse de conducere, adică doar în natură.
Mitrescu: Nu toţi salariaţii au veleităţi de bişniţar ca Ciurel
Constantin Mitrescu, prim-vicepreşedinte FNME, a declarat că a ridicat problemele salariaţilor, dar că mare parte din discuţii au fost axate pe problemele de legislaţie în energie. „Problemele legislative se cunosc pentru că noi le-am spus de mai mult timp şi aceste probleme se rezolvă numai la Bucureşti. Foarte bine că a venit, că a văzut, dar dacă Guvernul Ponta se apleca asupra CEO nu mai erau acum probleme de legislaţie. Dar noi avem probleme care îi frământă pe oameni, i-am spus. Oamenii ăştia vor şi ei 100 de lei la salariu pentru că de când conduce Ciurel au pierdut 30% şi suntem şi cu 3.000 mai puţini. Imediat au sărit trompetele Căldăruşe şi Bălăceanu, pe care i-am pus la punct. I-am spus despre abuzurile pe care le face cu privire la cota de cărbune pentru că în contract se spune că părţile vor stabili modalitatea de acordare şi cuantumul şi el cu Directoratul se substituie şi ia hotărâri unilaterale. Nu se poate să dai numai în natură. I-am spus, domnule ministru, ne spune să ia toţi 15 mii de mineri cărbunele şi să-l vândă. Păi domnule ministru, i-am spus, nu toţi au veleităţi de bişniţar ca Ciurel. Cei care se încălzesc cu cărbune să le dea 11 tone de cărbune, iar celorlalţi în bani”, a povestit Mitrescu. Au luat cuvântul şi Nelu Roşca, liderul de la Roşiuţa, Dan Pîrvulescu de la Peşteana, Cristian Lădaru de la Roşia, dar şi Gabriel Bălăceanu de la Rovinari, care striga „Hoţilor, hoţilor!” către sindicaliştii care cereau demiterea lui Ciurel.
Pisc spune că se pot da maxim 50 de lei
Ministrul l-a sfătuit pe Laurenţiu Ciurel să găsească 100 de lei pentru salariaţi, dar directorul i-a spus că are sume mari de dat la bănci. Alţi lideri sindicali susţin că bugetul permite acordarea unei sume de 50 de lei şi nimic mai mult. „Aşa cum e bugetul s-ar putea găsi o portiţă, dar nu până la 350 de lei. E posibilă o creştere a acestui adaos lunar. Vreau să spun că în buget, din cauza creşterii certificatelor, n-ar încăpea decât undeva în jur de 50 de lei”, a declarat Ioan Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). Sindicalistul Dan Pîrvulescu a plecat dezamăgit de la întâlnirea cu ministrul, pe care a catalogat-o ca fiind un seminar. “Cel mai frumos seminar. Se vorbeşte mult şi nu se face nimic. Nu se poate ca puterea din România la care e subordonată CEO, minister, ANRE să nu facă nimic pentru CEO. Dl Ciurel nu e de câteva luni manager la CEO, e de trei ani, de ce nu se fac analize asupra motivelor care au adus CEO aici. Aceeaşi placă: să avem răbdare, să avem grijă de companie. Încă o dată, salariaţii au avut grijă de companie, cei care o conduc nu au avut grijă de ea. Eu zic că răbdare nu mai e. O să le spun salariaţilor punctul de vedere transmis la acest seminar, că a fost seminar, şi o să hotărâm în consecinţă”, a declarat Dan Pîrvulescu.
Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, crede că toate problemele salariaţilor se vor rezolva odată cu cele de legislaţie din piaţa de energie. „Nu putea să stabilească un ministru valoarea acelui adaos, aici doar comisia mixtă. Eu o repet, obsesiv, dacă nu vor fi rezolvate problemele legislative nu vom putea vorbi de bunăstare în CE Oltenia”, a spus acesta.