Ce artificiu a făcut CEO pentru a păstra minerii de la Seciuri
Angajaţii Carierei Seciuri, de la Roșia de Amaradia, urmează să fie trimiși la cursuri pentru a se califica în meseria de paznic. Conducerea CE Oltenia a decis să anuleze licitația pentru contractarea unei firme de pază pentru perimetrul Seciuri, tocmai pentru a-i păstra în câmpul muncii pe aceşti salariați.
Cei 35 de salariați ai CE Oltenia de la Roșia de Amaradia urmau să fie disponibilizați, fiind prinși în lotul celor o mie de concedieri colective programate pentru acest an. Mai mult decât atât, minerii deja începuseră să-și facă dosarele încât să fie preluați de firma de pază care a câștigat licitația pentru securizarea perimetrului de la Seciuri, spune primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman. Primarul își asumă meritele pentru păstrarea minerilor în câmpul muncii. „Se licitase pentru a veni o firmă care să asigure paza obiectivelor la Cariera Seciuri. Era vorba de o asociație de două firme, una Memo și cealaltă cred că era a domnului Marcel Iacobescu, secretarul de la PNL. Așa am auzit. Cred că s-a supărat și pe mine. Dar este oficial, s-a reziliat. Lucrurile erau atât de avansate încât noii angajați făcuseră și actele medicale. E vorba de 35 de oameni care vor rămâne acolo în continuare, având sarcini multiple. Pe lângă pază, în cel mai scurt timp își vor relua și activitățile de bază”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.
Potrivit primarului, începând cu 15 mai, toți cei 35 de oameni de la Seciuri vor fi duși la cursuri de calificare în meseria de paznic astfel încât să poată asigura paza cu acte în regulă.
Redeschidere mascată a perimetrului Seciuri?
Primarul Liviu Cotojman vorbește și de „o redeschidere mascată” a perimetrului Seciuri. În vechiul perimetru al Carierei Seciuri au rămas multe gropi imense care nu au fost astupate, iar CE Oltenia plătește în continuare uzufruct cetățenilor care dețin suprafețele de teren aferente, fiind vorba de vreo 170 de hectare. Propunerea primarului este de a umple acele gropi prin excavarea unei alte suprafețe de la Seciuri pentru care compania deține deja licență. „S-a comandat un studiu de fezabilitate care presupune să descopertăm o zonă unde e licență. Sunt două islazuri pe care le pun la dispoziție. Transportând pământul steril în groapa remanentă împușcăm doi iepuri. Redăm terenurile în circuitul agricol, celălalt perimetru unde e licență rămâne pregătit pentru exploatarea cărbunelui. Am insistat ca odată cu descopertarea să creăm un punct de desfacere a cărbunelui. Am pus problema ca un adevărat proiectant. În viitor, chiar minerii noștri, am avut vreo 400, unii s-au transferat în alte cariere, să ia de aici cota de cărbune. Asta este varianta care se va pune în practică”, a mai spus Cotojman. Primarul susţine că Iustin Ioniță, șeful EMC Roșia-Rovinari, a fost însărcinat de conducerea CE Oltenia să se ocupe de acest proiect.