Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Cazul bătrânului amendat pentru cavou a ajuns în Parlament

Deputatul Dan Vîlceanu a pus în discuţia parlamentarilor situaţia pensionarului din Săuleşti amendat de inspectorii de muncă pentru că îşi construia cavoul cu ajutorul unor vecini cărora nu le-a făcut contracte de muncă. Parlamentarul gorjean s-a ales cu promisiunea verificării modului în care a fost aplicată legea în acest caz, situaţia respectivă putând genera acum o modificare a Codului Muncii care să permită evitarea unor astfel de întâmplări, blamate de toată lumea.

Cazul fostului profesor de matematică din Săuleşti, amendat pentru „muncă la negru”, a fost dezbătut marţi şi în Comisia de Buget, Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, acolo unde liberalul Dan Vîlceanu este membru. Cazul respectiv a stârnit reacţii negative în mediul virtual la adresa inspectorilor de la ITM Gorj care l-au sancţionat pe pensionar cu 60.000 de lei pentru că folosea trei localnici pentru construirea unui cavou. Amenzile aplicate au acoperire în legislaţia actuală, numai că sunt considerate exagerat de mari. Dan Vîlceanu afirmă că a primit asigurări de la Inspecţia Muncii că situaţia va fi verificată şi i se va prezenta un punct de vedere cu privire la acest caz.

„Instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria şi să respecte legile ţării, însă nu o să eliminăm munca la negru prin amendarea unui bătrân de 80 de ani, care şi-a rugat trei vecini să-i sape cavoul, şi nici evaziunea fiscală prin verificări la o tarabă din piaţă! În acest caz avem de-a face şi cu inspectori ITM cu exces de zel. Este un comportament care se îndepărtează de spiritul şi menirea legii şi chiar provoacă un sentiment că legea a fost gândită împotriva cetăţenilor. Despre situaţia din Gorj am vorbit şi eu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor. La şedinţă a fost şi un reprezentant al Inspecţiei de Muncă şi am primit asigurări că va fi verificat acest caz şi se va raporta comisiei. Ştim cu toţii că în mediul rural se obişnuieşte ca vecinii să se ajute între ei, la muncile agricole sau alte situaţii în care au nevoie de sprijin. La sate, oamenii nu-şi angajează firmă de construcţii să îşi facă cavouri. Ceea ce s-a întâmplat la Săuleşti nu trebuie să se mai întâmple”, a comentat deputatul liberal pe contul său de Facebook.

Cu puţin timp înaintea lui Vîlceanu, un alt liberal a avut o reacţie şi mai categorică în privinţa sancţiunii aplicate de ITM Gorj. Fostul prefect Victor Banţa crede că printr-o astfel de amendă instituţiile publice au ajuns să îi batjocorească pe cetăţeni, motiv pentru care cere intervenţia actualului prefect Ciprian Florescu. „Aici TREBUIE să intervenim noi, SOCIETATEA, pentru a nu lăsa să prolifereze promiscuitatea în instituţiile publice, instituţii care, mai întâi de toate, trebuie să ne servească NU să ne batjocorească! Astfel de practici, nelegitime, imorale şi inumane, sunt acceptate într-o instituţie care ar trebui să facă, mai întâi de toate, PREVENŢIE! Sub masca «respectării» legii se iau decizii care întorc şi morţii în morminte... au nenorocit un bătrân care-şi construieşte groapa, în viaţă fiind, ca să nu mai fie o corvoadă pentru urmaşii săi... I-aş întreba pe inspectorii care au aplicat amenda, dacă i-ar mai putea privi în ochi pe părinţii lor după această acţiune promiscuă? L-aş mai întreba şi pe domnul Prefect, cum de admite ca să se coboare atât de jos ştacheta într-o instituţie pe care o conduce?”, spune Banţa.

Explicaţiile ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, prin purtătorul de cuvânt Neli Matei, a precizat că amenda de 60.000 de lei a fost aplicată în baza prevederilor din Codul Muncii. Doar anul acesta alte 19 persoane au mai primit astfel de sancţiuni la nivel de judeţ în baza aceloraşi prevederi, într-unul dintre cazuri fiind vorba despre angajaţii unei stâne prinşi că munceau „la negru”. Matei declară că legea obligă orice persoană pentru orice fel de muncă desfăşurată în gospodărie cu o altă persoană să încheie un contract de muncă, în caz contrar fiind vorba de „muncă la negru”. Contractele trebuie înregistrate la ITM Gorj cu o zi înainte de prestarea activităţii pentru care sunt încheiate, altfel nu sunt considerate valabile.

„Aceste contracte trebuie încheiate de orice persoană care angajează muncitori pentru o lucrare, indiferent de perioada de timp. Se încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, chiar şi o oră, iar dacă în acea oră munca respectivă nu este finalizată, contractul se prelungeşte. Formularele pentru contracte se găsesc la sediile inspectoratelor de muncă sau pe paginile de internet ale instituţiei. Transmiterea lor se poate face în format electronic, direct în Revisal, sau la sediul Inspectoratului, iar pentru cine nu are acces la acest mod de lucru, la sediul instituţiei, se oferă tot sprijinul necesar pentru rezolvarea problemei”, afirmă purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

Adio clacă?

La ţară, pensionarii, pentru că doar ei mai stau în casele populate încă, problema a stârnit vii discuţii, oamenii fiind uimiţi de cuantumul mare al amenzii, dar şi de faptul că trebuie să încheie astfel de contracte. Vârstnicii nici nu vor să audă de astfel de contracte. „Adică dacă eu mă duc pe împrumut la sapă la vecini şi ei vin la mine şi ne prinde fără contract ne dă amendă? Ce lege e asta? Şi să băgăm noi pe internet contractele? Păi mai întâi să ne dea internet şi apoi să ne înveţe să tastăm şi respectăm şi legea asta, dar nu mai prindem noi ziua aia. Cred că parlamentarilor care au făcut legile astea li s-a urât cu pensiile speciale sau au rămas fără bani pentru ele şi acum se gândesc de unde să facă rost de bani ca să îşi plătească salariile”, a spus un localnic din Săuleşti, vecin cu bătrânul amendat cu 60.000 de lei.

Vizualizări: 4,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: