Câțiva liceeni din Târgu Jiu au construit un cuptor solar

Câțiva liceeni din Târgu Jiu au construit și testat un cuptor solar, care, după cum îi spune numele, folosește ca unică sursă de energie căldura soarelui. Proiectul a fost premiat în cadrul unui concurs organizat de Asociația Energia Inteligentă. Cuptorul solar le-a adus tinerilor de la Colegiul Național "Tudor Vladimirescu", din Târgu Jiu, un premiu de 800 de euro. 


Liceenii au obținut locul al doilea la finalul concursului. "Felicitări echipei formate din elevii Daria Bănete, Ștefania Eremia, Raul Panduru și Vlad Vulpe (XI-A) pentru obținerea premiului doi la Concursul organizat de Asociația Energia Inteligentă, sponsor OMV Petrom. Proiectul pune accent pe educația și prevenirea schimbărilor climatice, constând în construirea și testarea unui cuptor solar. Îndemânarea, abilitățile tehnice, creativitatea și cunoștințele voastre v-au adus pe podium. Mulțumim coordonatorului echipei, prof. Rodica- Maria Negrea", a anunțat unitatea de învățământ.


Proiectul „Gătit în Cuptorul Solar” a ajuns la cea de-a treia ediție. Mai mulți elevi ai liceelor din Târgu Jiu s-au întrecut în realizarea celor mai bune cuptoare solare care au fost prezentate, testate și premiate în cadrul evenimentului cu același nume. Totodată, a avut loc o demonstrație de gătit în cuptoare care folosesc ca unică sursa de energie căldura soarelui pentru a arăta că energia regenerabilă poate fi prezentă în toate aspectele din viața de zi cu zi.


Din juriu, au făcut parte Chef Cezar Munteanu, ambasador pentru reducerea risipei alimentare și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, care au susținut și un workshop pe tema alimentației sănătoase și reducerii risipei alimentare, de energie și apă.

Prin proiectul „Gătit în cuptorul solar”, primul de acest gen din România, Asociația Energia Inteligentă vrea să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat la resurselor energetice clasice și asupra nevoii crescânde de a arăta mai multă deschidere față de sursele sustenabile de energie. "Ne-am propus sa facem acest lucru într-o manieră originală, arătând cum un lucru firesc, precum razele soarelui, pot fi transformate în ceva extrem de util – sursa directă de energie pentru prepararea hranei. Cea mai mare provocare este schimbarea comportamentelor, iar acest lucru poate fi făcut cu oameni și prin oameni, de aceea este important să venim permanent cu informații relevante, într-o manieră inedită care sa aibă un puternic impact asupra tuturor", spune Asociația.

Vizualizări: 600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: