Românii din Bruxelles au sărbătorit tradițiile la evenimentul „Artă și Meșteșug”

Între 27 și 29 septembrie 2024, comunitatea românească din Bruxelles a participat la prima ediție a proiectului „Artă și Meșteșug”. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor românești peste hotare.

Proiectul a debutat vineri, 27 septembrie, cu un moment artistic organizat la invitația ambasadorilor României și Republicii Moldova în Belgia. Instrumentiștii Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu” au încântat audiența cu muzică tradițională românească.

Sâmbătă, atmosfera de sărbătoare s-a mutat în centrul comunei Saint-Gilles, unde s-a desfășurat Festivalul Mustului. Spectacolele de muzică și dans popular, susținute de Ansamblul „Maria Lătărețu” și Ansamblul „Liviu Dafinescu” din Baia de Fier, au atras o mulțime de români, dar și localnici, dornici să descopere cultura românească.

Punctul culminant al evenimentului a avut loc duminică, 29 septembrie, când participanții au asistat la un spectacol folcloric susținut de artiști îndrăgiți, precum Carmen Felicia Sarcină și Nicoleta Lătărețu, acompaniați de orchestra ansamblului. Dansurile tradiționale și meșteșugurile expuse de artiști locali au adus în fața publicului o demonstrație impresionantă a moștenirii culturale românești.

Meșterii populari: Claudia Drăghescu – țesut, Cornelia Bodescu – țesut, Ștefan Popescu –
construcție instrumente populare, Daniel Preduț – arta lemnului, Daniel Ciuncanu – port popular, Marian Măgureanu – olărit au oferit o incursiune captivantă în universul meșteșugurilor tradiționale românești. 

Proiectul „Artă și Meșteșug”, ediția I, a fost organizat de către Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, în parteneriat cu Asociația EUROPANOVA și cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și al Căminului Cultural „Ion Nițulescu” Baia de Fier.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: