Catastrofă ecologică la Turceni. Case îngropate în cenuşă şi nămol!

Situație extrem de gravă la periferia orașului Turceni, unde opt case şi mai multe hectare de teren agricol sunt acoperite practic cu nămol. Conducerea CE Oltenia este obligată prin normele de mediu să depoziteze cenuşa rezultată din arderea cărbunelui în termocentrale sub formă de şlam dens, adică într-un amestec cu apă. În zidul gropii de cenuşă a apărut o breşă, astfel că mii de metri cubi de şlam s-au scurs pe terenurile oamenilor. Zona a fost inundată timp de câteva zile, dar după ce s-a reuşit îndepărtarea apei, s-au văzut proporţiile dezastrului. Stratul de nămol din curţile oamenilor este de un metru. Case şi garduri distruse, animale şi păsări moarte, fântâni colmatate reprezintă doar o parte din dezastru. „Cine nu a văzut Iadul, să vină în satul nostru”, spun oamenii disperaţi. Conducerea complexului promite despăgubiri.

Apa pe care se chinuiau pompierii săptămâna trecută să o scoată din curțile localnicilor de la Turceni a fost înlocuită acum cu un strat de cenușă care depășește și un metru grosime, ajungând în unele locuri și la doi metri, spre disperarea localnicilor. Breșa apărută în zidul gropii de cenușă a termocentralei a făcut ca mii de metri cubi, dacă nu și mai mult, să o ia la vale, către casele oamenilor, intrând nu doar în gospodăriile acestora, ci și în locuințe. Accesul se face doar cu cizme foarte înalte sau cu camioane de mare tonaj.

Tot satul Sumaidane a fost îngropat, la propriu, în valul de cenușă provenit de la groapa termocentralei, oamenii privind neputincioși cum agoniseala de-o viață le este înghițită sub stratul de mâl de peste un metru. „Cine nu a văzut cum e Iadul să vină aici să se convingă. Peste tot e numai nămol și apă și nu că ar fi de-o palmă două, că nu ar fi problemă, dar e de peste un metru”, spunea un bătrân care nu a văzut în viața lui așa o nenorocire. Iar ca el mai sunt proprietarii altor case, zece oameni fiind evacuați din zonă întrucât nu mai aveau unde să locuiască.

„Să vină Ponta!”

O parte dintre cei afectați de nenorocirea respectivă aveau ieri o singură dorință, aceea de a-l vedea pe premierul Victor Ponta în mijlocul lor. Oamenii îi ofereau șefului Guvernului inclusiv cizme înalte pentru a putea merge prin nămolul care le-a schimbat viața pentru totdeauna. „Casă făcută acum, vara asta, uitați cum au crăpat zidurile la ea. Înainte de la ape, iar acum de la nămol. Să vină Ponta încoace la noi, că se laudă că e gorjean, să vadă ce probleme avem. Nici în campanie nu a ajuns pe aici, dar apoi acum. E prim-ministru, cred că ar trebui să ia măsuri pentru că situația de aici eu cred că este foarte gravă. Dacă se întâmpla așa ceva pe vremea lui Ceaușescu unii erau deja la pușcărie, dar acum nu se întâmplă nimic”, a spus unul dintre păgubiți.

DSC_0362

Gheorghe Brătuianu este unul dintre cei afectați, la el beciul modernizat vara trecută fiind acum plin de mâl. Nămolul a intrat în casă, iar în curte se poate merge lejer pe vârful gardului, ceea ce arată cât de mare este stratul de mâl, vița de vie de la boltă semănând cu niște buruieni neprășite în vară. Omul e disperat că nu mai are decât zidurile casei, care vor crăpa și ele odată cu evacuarea nămolului și cu venirea gerului. ”Construisem un beci și pusesem saci ca să nu intra apa acolo, dar acum totul e plin cu mâl. Nămolul e până aproape de acoperișul garajului, iar fântână în curte nu mai am, deci nu mai am nici apă în casă, ceea ce înseamnă că nu pot folosi centrala termică. În casă oricum nu pot să stau că e nămol, așa că sunt într-o situație foarte dificilă, mai ales acum, în pragul sărbătorilor de iarnă”, a declarat bărbatul.

Dițescu, în vizită

Pe ulița plină de nămol și de utilaje de mare tonaj trimise acolo de cei de la termocentrală a ajuns ieri și directorul Corneliu Dițescu. Sătenii nu-l știau prea bine, așa că prezența acestuia a rămas trecută cu vederea de oamenii afectați de necazul respectiv, doar în momentul în care jurnaliștii i-au cerut acestuia un punct de vedere localnicii dându-și seama pe cine aveau în mijlocul lor. Au venit și i-au cerut garanții că nu vor apărea noi probleme la groapa de cenușă astfel încât un nou val de nămol să vină peste ei, Dițescu spunând că nu există un astfel de pericol. El a precizat că toți vor fi despăgubiți, dar că prioritară este curățarea drumului și a curților. „Vom lucra aici cu oameni și utilaje până când vom termina treaba și vom înlătura complet toate urmările. Se va face o evaluare și în cadrul legal se vor oferi despăgubirile care se impun”, a precizat directorul Dițescu.

DSC_0366

Până să termine însă curățarea zonei de stratul de nămol, sătenii vor mai trebui să aștepte probabil săptămâni întregi, deși unii cred că nici la primăvară nu va fi finalizată operațiunea respectivă. Oamenii au aflat de la șeful termocentralei că muncitorii trimiși să evacueze cenușa nu vor lucra de sărbători și nici în timpul nopții, așa cum și-ar dori cei care nu știu cum să mai scape de nămol. În aceste condiții, odată cu scăderea temperaturilor sau cu venirea unor eventuale precipitații, viața oamenilor de la marginea Turceniului va deveni și mai complicată, fiind cert că, de sărbători, oricât li s-ar ura „Crăciun fericit” numai despre așa ceva nu poate fi vorba.

TĂCERE

Conducerea Gărzii de Mediu Gorj nu a putut fi contactată pentru a spune ce măsuri a dispus în urma catastrofei ecologice. Nu este prima dată când instituţiile statului intră în silenzio stampa atunci când sunt nereguli grave ale Complexului Energetic Oltenia.

DSC_0365

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: