Cât timp mai rămâne oraşul Târgu Jiu pradă gunoaielor

Polaris va ridica din nou gunoiul din cartierele unde acest serviciu a fost sistat, după ce administratorii de blocuri s-au angajat că vor plăti eșalonat datoriile. Între timp, autorităţile de mediu au demarat controale şi ameninţă cu amenzi atât primăria, cât şi operatorul de salubritate.

Administratorii asociațiilor de locatari cu datorii vechi la plata ridicării gunoiului au fost chemați marți, 3 octombrie, la discuții de către operatorul de salubritate. Ședința a avut loc la Primăria Târgu Jiu, iar la dezbateri au luat parte reprezentanții a 11 dintre cele 31 de asociații pentru care Polaris a sistat ridicarea gunoiului începând cu 1 octombrie. Primarul Marcel Romanescu a fost prezent la negocieri. „Trebuie să găsim o soluție în așa fel încât să putem de mâine, sau de astăzi, să încercăm să mai eliminăm din aceste focare din zonele dumneavoastră”, le-a spus primarul Marcel Romanescu.

„Faceți dovada că începeți să strângeți ceva. Nu v-a cerut nimeni toată suma”, le-a transmis directorul tehnic Marius Ionescu.   

Discuțiile au durat mai bine de o oră. Administratorii asociațiilor de locatari au întrebat de ce tocmai acum, după venirea lui Marcel Romanescu la primărie, s-a luat această măsură radicală. Reprezentanții Polaris au comunicat că legea care le permite sistarea activității de colectare a gunoaielor de la rău-platnici a intrat în vigoare de circa o jumătate de an.

Alţi administratori s-au plâns că le este greu să recupereze banii de la locatarii care sunt nemulțumiți de condițiile în care trăiesc, unii dintre ei nemafiind branșați nici măcar la energia electrică. 

Să încheie contracte individuale!

Eduard Lădaru, consilier local ALDE la Târgu Jiu, a venit cu o propunere care nu a fost agreată nici de Polaris, dar nici de reprezentanții asociațiilor de proprietari: contracte cu fiecare locatar în parte. „Desființăm asociațiile”, a spus Lădaru. „Sunteți pe dinafară”, i-a replicat un administrator. Reprezentanții operatorului de salubritate au explicat că nu este posibilă încheierea unor astfel de contracte, legea specificând clar că unde există asociații de locatari, contractele se încheie cu acestea.

În cele din urmă, administratorii de blocuri s-au angajat că vor plăti eșalonat datoriile. „Am stabilit să mergem la fiecare asociație în parte, să ne plătească o sumă da bani, iar diferența pe care nu pot să o achite, să-și ia un termen de plată, să facem eșalonări. În funcție de eșalonările de astăzi (n.r. miercuri), s-ar putea de joi, de vineri, să reluăm activitatea”, a spus Luis Popa, directorul comercial al societății Polaris M.Holding. 

„Perla Olteniei”, focar de infecţie

Prefectul de Gorj a intervenit şi a anunţat că va trimite în control toate instituțiile abilitate, astfel încât oraşul Târgu Jiu să nu devină un focar de infecție. „Nu putem să acceptăm că o perlă a Olteniei poate să ajungă în situaţia de a deveni focar de infecţie”, a declarat prefectul Ciprian Florescu. Zis și făcut! Comisarii de mediu au început controalele și nu exclud aplicarea de sancțiuni în situația în care problema gunoaielor nu va fi rezolvată. „Oamenii verifică operatorul de salubrizare, verifică la primărie, să vedem care este situația, unde sunt problemele și cum pot fi deblocate. Ne interesează ca orașul să fie curat. Dacă se persistă în situația aceasta insalubră, cu siguranță vom aplica și sancțiuni pentru cei implicați în salubrizarea orașului. Și operatorul, și primăria. Să sperăm că nu se ajunge acolo”, a spus Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Vizualizări: 910

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: