Bombă ecologică! Târgu Jiu se sufocă sub gunoaie

Ghene pline până la refuz şi munţi de gunoaie în jurul lor. Aceasta este imaginea dezolantă din şapte cartiere ale municipiului Târgu Jiu, acolo unde de trei zile operatorul de salubritate nu mai ridică deşeurile menajere, din cauza datoriilor uriaşe pe care le au de achitat asociaţiile de proprietari. Autorităţile însărcinate cu protecţia mediului fac apel la autorităţile locale să găsească o soluţie pentru ca străzile să nu devină adevărate bombe ecologice.  

Operatorul de salubritate de la nivelul municipiului Târgu Jiu, Polaris M.Holding, a sistat încă de duminică, 1 octombrie, serviciul de ridicare a gunoiului din cartierele Nicolae Titulescu, Plopilor, Lido, 9 Mai, Teilor, 23 August şi Lotrului. Grămezi uriaşe de gunoaie menajere s-au strâns în ultimele zile pe lângă tomberoanele pline ochi. Locatarii afectaţi nu s-au grăbit să-şi plătească facturile pentru ridicarea gunoiului.

S-au speriat şi au plătit!

După două zile de la aplicarea măsurii Polaris, doar o asociaţie din cele peste 30 a reuşit să-şi stingă datoriile. „Am sistat prestarea serviciului în cele şapte cartiere. O asociaţie din aceste cartiere şi-a achitat datoria la zi. Este vorba de asociaţia nr. 5 de pe strada Mihail Kogălniceanu. În acea zonă reluăm activitatea de astăzi. A avut totuşi un efect măsura pe care am luat-o”, a declarat Luis Popa, director comercial în cadrul societăţii Polaris M. Holding.

Unele asociaţii au datorii restante încă din anul 2012, împotriva cărora Polaris a obţinut inclusiv hotărâri judecătoreşti definitive. „Arată ca naiba. Eu nu stau aici, aparţin de altă asociaţie. Ai mei cred că au plătit. Să plătească oamenii. Măsura nu e bună, dar trebuie să plătească, cine munceşte fără bani?”, a spus Petre Călugăru, un localnic din zona Teilor.

Discuţii şi negocieri

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj cer autorităţilor să găsească soluţii. „Autoritatea publică locală ar trebui să cheme părţile la discuţii, negocieri, şi să dezamorseze. Legea deşeurilor implică responsabilităţi autorităţilor publice locale”, a explicat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.  

Primarul Marcel Romanescu a spus că încearcă să găsească soluţii pentru reluarea serviciului de colectare a gunoiului în cartierele vizate. A chemat la discuţii asociaţiile cu cele mai mari datorii, urmând noi dezbateri cu operatorul şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Edilul crede că măsura Polaris are legătură cu faptul că nu mai pot fi aduse reziduurile de la Alba Iulia la Târgu Jiu. „Sigur că are legătură şi cu acea hotărâre, dar în momentul acesta încercăm să găsim soluţii şi pe această problemă. Am avut discuţii şi cu domnul viceprimar, o să am discuţii şi cu consilierii, s-ar putea ca în perioada următoare să facem o şedinţă de Consiliu de îndată sau de urgenţă, să găsim o soluţie să mulţumim pe toată lumea”, a comentat primarul Marcel Romanescu.

În schimb, viceprimarul Aurel Popescu crede că măsura a fost luată de şefii Polaris M.Holding de la Constanţa. „Nu ne dorim ca municipiul Târgu Jiu să ajungă în situaţia în care au fost câteva oraşe din România, precum Orşova. Dispoziţia de sistare a ridicării gunoiului este o dispoziţie venită de la firma-mamă, a celor de la Polaris, de la Constanţa. Nu este o dispoziţie singulară, doar pentru Târgu Jiu”.

Măsură extinsă

La 15 octombrie, Polaris va extinde măsura la toate asociaţiile care au facturi neplătite mai vechi de 45 de zile, dar şi la instituţiile cu restanţe învechite la plata facturilor.

Vizualizări: 2,403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: