Cât mai are de recuperat CE Oltenia de la UATAA Motru

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru a reuşit să achite mare parte din datoriile istorice pe care le înregistra faţă de Complexul Energetic Oltenia. Conducerea uzinei de termoficare speră ca în 2019 să reuşească să achite restanţele rămase, de 2,5 milioane lei, cât să poată ieşi din insolvenţă. Totuşi, administratorul special spune că anul viitor va fi unul greu pentru unitate, pentru că va trebui să plătească şi certificate de carbon pentru activitatea din perioada iernii.

Insolvenţa UATAA Motru a fost solicitată şi obţinută de CE Oltenia, care avea de recuperat sume importante de bani pentru cărbunele livrat uzinei. Până acum, uzina de termoficare a reuşit să-şi achite sumele aferente eşalonării, spune administratorul special, Eugen Corcoaţă.

Unitatea a început din 2016 să achite din datoriile faţă de compania energetică. „Din toţi banii pe care i-am avut, am reuşit să plătim şi Complexului Energetic bani în avans, prin programul de reorganizare, datoriile restante. Cam 7,5 milioane lei din 10 milioane. Ar mai fi un rest de 2,5 milioane şi am încheia cu datoriile faţă de complex prinse în programul de reorganizare. Însă ele se plătesc lunar, etapizat, în funcţie de încasări, pentru că trebuie să asigurăm, deopotrivă, funcţionarea, dar şi plăţile pentru datoriile din program. Nu e uşor. Estimăm că vom închide procedura într-un an”, a declarat Eugen Corcoaţă, administratorul special al UATAA Motru.

Numai că noul an se anunţă unul greu pentru uzina de termoficare motreană.         „Iarna aceasta, preţul la combustibil a crescut. Şi cărbunele, şi păcura, undeva la 15% a crescut preţul. Salariul minim brut diferenţiat, începând cu ianuarie, creşte pentru personal. Pentru sfârşitul perioadei de încălzire, vor fi foarte mari cheltuieli, va trebui să găsim posibilităţi pentru achiziţia certificatelor de carbon. Pentru că şi UATAA plăteşte certificate de carbon pentru combustibilul folosit. Suntem judecaţi la cât cărbune şi păcură ardem în procesul de producţie. Estimăm undeva la 30.000 de certificate”, a mai spus Eugen Corcoaţă.

UATAA Motru a plătit 1,1 milioane lei în sezonul trecut pentru achiziţia de certificate de carbon. Dar, preţul acestora a crescut substanţial în ultimul an. Conducerea uzinei de termoficare estimează, în baza consumului şi nivelului preţului actual, că va trebui să achite, în aprilie, peste 2 milioane lei.

Vizualizări: 899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: