Cât costă să-ţi cumperi legal un an de vechime în muncă
Vești bune pentru pensionarii care au vârsta de pensionare dar nu pot ieși la pensie pentru că nu au anii de vechime în muncă. Camera Deputaților a adoptat actul normativ care le permite acestor persoane să-și cumpere vechimea de care mai au nevoie să iese la pensie. Sistemul de pensii din România prevede un stagiu de cotizație de minim 15 ani pentru a putea primi pensie.
Conducerea Casei Județene de Pensii Gorj spune că dacă legea ar fi promulgată de președinte, atunci ea ar veni în sprijinul celor care nu pot ieși la pensie pentru că nu au vechimea necesară în muncă. Cu alte cuvinte, acești oameni își pot cumpăra anii de vechime, iar banii ar urma să fie achitați eșalonat.
Un astfel de act normativ a mai fost activ și în 2010 însă a avut o valabilitate de doar trei luni. ”Acest nou act normativ are valabilitate șase luni de la data intrării în vigoare. Ideea este că trebuie să se achite toți banii, ori în tranșe ori suma integrală în perioada de valabilitate a legii pentru că dacă nu se achită în perioada legii nu este valabil contractul de cumpărare. Pot beneficia de legea asta toate persoanele care au avut un loc de muncă, nu-l mai au și nu au îndeplinit cel puțin stagiul minim de cotizare”, a spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.
Așadar, un gorjean care are vârsta de pensionare, dar are doar 13 ani de vechime în muncă, poate să-și cumpere de la stat cei doi ani de vechime care îi lipsesc. ”Maximul de ani pe care îl pot cumpăra este de cinci ani, între o lună și cinci ani pot cumpăra. Pe vechea lege se luau în calcul salariile minime pe economie pe ultimii cinci ani și pentru fiecare lună plăteai contribuția aferentă salariului minim. Dacă se menține treaba asta și în noua lege, o persoană care ar vrea să cumpere cinci ani ar trebui să plătească undeva la 14.000 de lei, fără majorări și penalități”, a mai spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.
Legea nu se aplică acelor persoane care au îndeplinit stagiul de cotizare de 15 ani însă nu au vârsta necesară să iese la pensie. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților care este for decizional și a fost trimisă spre promulgare președintelui țării.