Cât cărbune va putea fi depozitat la Rovinari! Se lucrează și noaptea

Noul depozit de cărbune inaugurat la Rovinari are o capacitate de aproape 130 de mii de tone. Oficialii Complexului Energetic Oltenia speră să nu mai aibă probleme cu stocurile de cărbune în iarna care urmează, odată cu deschiderea acestui depozit, mai ales că va putea fi adus lignit aici și în timpul nopții. Multe dintre utilajele ce se regăsesc acum în noul depozit sunt vechi, folosite deja în vechiul depozit și în cariere.

Noul depozit inaugurat vineri la Rovinari a costat Complexul Energetic Oltenia în jur de 45 de milioane de lei. „Toată investiția actuală a costat 45 de milioane de lei în condițiile în care am avut în vedere optimizarea cheltuielilor pe investiții, adică am folosit foarte multă bază materială care era existentă la nivelul companiei. Existau anumite perioade de timp în care anumite excavatoare care erau pe cărbune trebuiau să fie oprite pentru că nu puteau să preia cantitatea de cărbune produsă în această carieră către Termocentrala Rovinari și atunci era necesară o variantă de stocare și depozitare a cărbunelui pe perioada în care aceste opriri să poată să fie evitate”, a explicat Ion Petroniu, directorul de investiții din cadrul companiei.

Au fost făcute mai multe investiții pentru a proteja rovinărenii de praf și zgomot. O instalație folosită în premieră la nivelul companiei se va asigura că praful de cărbune nu se va ridica spre oraș. „Depozitul acesta are o capacitate de 90 de mii de tone de cărbune și poate ajunge până undeva la 130 de mii de tone. El are în dotare o mașină de scos și stivuit, mașină de depozitat. Sunt utilajele care ies în evidență. Avem patru transportoare aferente acestui depozit, de mare capacitate, un cântar pentru cântărirea cărbunelui care intră și iasă din depozit și concasorul. Acest depozit îndeplinește condițiile de mediu. Are în dotare tot ce înseamnă panouri fonoabsorbante și respectă condițiile privind limitele de zgomot. Are și un sistem implementat în premieră la nivelul companiei, un sistem de pulverizare a apei care oprește praful pe care îl produce acest depozit”, a mai completat Petroniu.

Utilaje vechi, depozit nou

Multe dintre utilaje au fost preluate de la Carierele Peșteana sau Husnicioara ori de la Seciurile.

Odată cu noul depozit, va crește și producția din zonă. „Depozitul este foarte important pentru că vom crește capacitatea de stocare a noastră și de producție din Roșia cu aproximativ 20%. Noi, pe perioada nopții, nu mergeam din cauza apropierii de oraș și acum vom putea depune și pe schimbul trei. Estimăm o creștere cu aproape 120 de mii de tone numai din utilizarea acestui nou depozit nou creat”, a transmis Sorin Boza, managerul companiei energetice.

Având o nouă locație unde se poate depozita permanent lignit, sindicaliștii speră să nu se mai lovească de problemele ivite iarna trecută, când și din cauza grevei generale a minerilor și a stocurilor subțiri de cărbune, compania a fost forțată să oprească grupuri de producție. „Ne bucurăm că investiția în acest depozit aduce un plus din punctul de vedere al mediului. Amplasamentul este mai departe de orașul Rovinari. Are inclusiv acele umectoare pentru a împiedica praful. Avem încă probleme cu fronturile de lucru în alte cariere și Cariera Roșia asigura un cărbune de calitate și într-un flux care să permită Termocentralei să-și facă programul”, a spus Doru Crăete, lider de sindicat în cadrul companiei.

Galerie foto



Vizualizări: 3,036

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: