Castru roman distrus de tractoare, autorități fără soluții
Situație fără soluții într-o comună din Gorj. Un castru roman, descoperit în urmă cu peste cinci decenii, este distrus de tractoarele care ară terenurile în fiecare primăvară. Se întâmplă asta în localitatea Cătunele, unde nu au mai fost continuate cercetările arheologice. Terenurile au fost retrocedate oamenilor și nu s-a mai ținut cont de faptul că acolo sunt artefacte vechi de două milenii.
În fiecare an, plugurile scot din pământ, când ară, bucăți de cărămidă din zidurile romane, pietre din fostele alei și cioburi din oase de ceramică. Proprietarii recunosc că găsesc mereu astfel de obiecte pe terenurile pe care le muncesc, dar nu au nicio soluție să protejeze castrul roman. Ei sunt nevoiți să lucreze terenurile, ca să aibă o sursă de venit.
„Noi nu avem ce să facem, ne muncim pământurile în continuare. După 89, au fost retrocedate. Noi nu avem voie să construim nimic, că a încercat cineva să facă o casă aici și nu i s-a dat voie. În fiecare an, am tot găsit bucăți de ceramică, multă cărămidă, multă piatră. Știu ce se află sub aceste pământuri, că am participat la săpături. Eram elev și am săpat la șanțuri, apoi când s-a descoperit drumul roman, am lucrat doar cu șpaclul. Am descoperit monede, un vârf de lance, oale de lut o grămadă. Nu s-a mai făcut nimic, s-a distrus totul, dar noi nu avem ce să facem. Dacă le vrea statul, să vină să le cumpere. Să ofere un preț corect și să se apuce să pună în valoare acest castru pentru că ar putea deveni obiectiv turistic, dar e mult de muncă și nu știu dacă se apucă cineva de așa ceva”, a spus Ion Albu, localnic din Cătunele.
În zonă, au fost descoperite și băi termale. Ar fi putut fi o zonă unde se putea cerceta zeci de ani de acum înainte, dar totul e compromis. Autoritățile spun că nu au nicio soluție. „Nu avem terenuri să le dăm la schimb oamenilor și nu ne permitem noi să le cumpărăm, că nu avem bani la buget. După 89, când s-a retrocedat terenul, oamenii l-au muncit. Nu îi putem opri. Oricum, șanțurile au fost făcute și la doi metri, plugurile ară la 20 de centimetri și nu mai scot așa multe artefacte ca acum câțiva ani. A venit o comisie de la Muzeul Județean, a mai luat probe. Noi suntem deschiși oricărei propuneri, dar nu avem fonduri să cumpărăm aceste terenuri”, ne-a spus primarul din Cătunele, Florinel Țuilă.
Arheologii se uită cu tristețe la ce se întâmplă. „În jurul castrului castrului, era un vicus militar, o aşezare pentru militarii care apărau această zonă, băi termale. Se poate cerceta, în continuare, zeci de ani. Trebuie rezolvată problema proprietăţii acelui teren. Nu trebuia dată de la început. S-a încercat că o să facă o agricultură, să nu fie arături adânci, că nu o să afecteze, dar arătura cu tractorul... Mai ţine cineva cont de asta”, s-a întrebat arheologul Vasile Marinoiu.