Atenție la vipere! SJU are doar câteva doze de ser antiviperin
Gorjenii care aleg să meargă în această perioadă în drumeții în zonele muntoase din Gorj trebuie să țină cont de avertizările specialiștilor, cum să se ferească de vipere și șerpi, mai ales că la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, numărul dozelor de ser antiviperin este limitat.
La nivelul județului este cunoscută Valea Sohodolului pentru speciile de vipere veninoase care trăiesc aici, numai că nu este exclus să fie întâlnite și în alte zone muntoase din Gorj.
În acest moment, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, unitatea medicală are patru flacoane de ser antiviperin, iar până în acest moment nu s-a prezentat nicio persoană acuzând că ar fiu fost mușcată de vipere sau de șerpi.
Salvamontiștii dau sfaturi gorjenilor care ajung în zone de riscă, cu privire la felul în care trebuie să se comporte pentru a nu fi atacați de vipere.
”Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur”, atenționează Salvamont Gorj