Casele bunicilor sunt mai rezistente la cutremure
Cutremurele înregistrate săptămâna aceasta în judeţul Gorj au provocat pagube materiale în rândul mai multor clădiri. În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că locuinţele construite de bunicii şi străbunicii de la ţară sunt mult mai rezistente la un seism.
O locuinţă veche, construită tradiţional, este Casa din Târgu Cărbuneşti, inclusă în cadrului Muzeului de la Sibiu: "Casa din Târgu Cărbuneşti (...) vorbeşte despre nişte valori ale arhitecturii tradiţionale şi, dacă vreţi, poate să devină oricând un exemplu pentru ceea ce înseamnă o locuire sustenabilă. Poate să inspire oricând pe trăitorul în societatea contemporană, pe cel care vrea să îşi construiască o casă. La o simplă privire a acestui monument, aşa cum îl numim noi, a acestei case pe două nivele, pe două caturi, cum spuneau ţăranii, cum spuneau chiar meşterii care au făcut-o, spuneam că o asemenea construcţie inspiră de la materialul ales, stejarul specific zonei, folosit la structura casei, până la învelitoarea casei, acea şindrilă cum o numeau ei, realizată tot din lemn de stejar, lemn de esenţă tare, lemn cu durabilitate, lemn cu poveste. Dar ceea ce este extraordinar la această arhitectură, la aceste construcţii este tocmai conexiunea lor (...) extraordinară cu natura", a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului în aer liber, Lucian Robu.
Casa din Târgu Cărbuneşti , construită în secolul al XIX-lea, a fost ulterior demontată şi refăcută în Muzeul de la Sibiu, în 1980. Casa are un soclu de piatră. Primul nivel este construit din bârnă rotundă de stejar, încheiat în cheutoare dreaptă şi rotundă. Tavanul este lucrat în tehnica pană şi uluc, din scândură de fag. Acoperişul este în patru ape, cu învelitoare din şindrilă de stejar.
Lucian Roibu este de părere că această locuinţă ar fi rezistat celor două cutremure cu magnitudine de 5,2 şi 5,7 pe Scara Richter petrecute în judeţul Gorj în această săptămână. Directorul Muzeului în aer liber din Sibiu spune că materialele folosite de bunici şi străbunici, împreună cu tehnica acestora, au constituit locuinţe care ar rezista la seism mult mai bine decât construcţiile din zilele noastre: "Aceste cheutori şi modul în care le asamblezi îi permit lemnului să lucreze şi să se adapteze mişcărilor tectonice. (...) Sunt construcţii care, indiferent de intemperii, indiferent de mişcări tectonice, nu se mai reaşază, rămân în acel echilibru”.