Cârnaţi tradiţionali de casă

În mod tradiţional românii îşi prepară cârnaţii de porc acasă, chiar dacă în ultimul timp nu mai cresc porci în gospodărie. Cârnaţii se pot prepara în diferite combinaţii, în funcţie de regiune, dar cârnaţii tradiţionali se fac după o reţetă foarte simplă care nu presupune multe ingrediente.

Una dintre reţetele tradiţionale româneşti se păstrează în mai toate zonele ţării, gospodinele renunţând în perioada Crăciunului la cârnaţii din comerţ şi preparând acasă cârnaţii tradiţionali.

Ingrediente: 3 kg carne porc mai grasă, 1,5 kg carne vită, 3 căpățâni usturoi, 1 lingură cimbru uscat, 2 linguri boia dulce, 1 lingură boia iute, 1 linguriță piper, sare grunjoasă, ½ linguriță ienibahar şi mațe de porc.

Mod de preparare: Mațele de la porc trebuie spălate, curățate, răzuite cu dosul unui cuțit sau lingura de lemn, dar cu atenție, să nu se rupă. O lingură cu vârf de sare grunjoasă se dizolvă în 300 ml de apă.

Carnea de porc și de vită trebuie tăiată manual în bucăți mici și pusă într-un vas. Usturoiul pisat trebuie frecat cu puțină sare, apoi se toarnă apă și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă mujdeiul peste carne si toate condimentele, mai putin sarea. Se amestecă şi se pune treptat din saramură, framântând bine şi se lasă să se aromatizeze peste noapte.

Cârnaţii se umplu apoi cu pâlnia specială de cârnaţi montată la mașina de tocat. Nu trebuie să fie prea îndesați, pentru că în momentul în care se usucă se pot sparge. Pentru a nu ieşi carnea din ei când sunt agăţaţi la uscat şi afumat se pune puţină sare la fiecare capăt al cârnatului, aceasta lipind capetele acestuia.

Dacă doriţi să îi păstraţi mai mult timp îi puteţi pune la afumat împreună cu şunca şi carnea de porc.

Vizualizări: 1,650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: