Trucuri sigure de fierbere a orezului pentru pilaf
Pilaful de orez este unul dintre felurile de mâncare care dă bătăi de cap atunci când este preparat. Probabil că vi s-a întâmplat ca orezul să se lipească de fundul oalei sau să îl gătiţi prea mult.
Dacă vreţi ca orezul să nu arate ca un terci trebuie să cunoaşteţi câteva secrete de preparare a acestuia.
Atunci când îl pui în oală, orezul poate părea puțin, dar acest lucru este foarte înșelător, deoarece absoarbe multă apă în timpul gătirii și cantitatea se va tripla. De aceea, este bine ca orezul să fie măsurat cu un pahar / cană / ceașcă și apoi să se pună într-un vas pentru a fi spălat cu apă din belșug.
Orezul trebuie spălat foarte bine, de 4-5 ori, alternând apa călduță cu apa rece, până când rămâne limpede. Astfel, se îndepărtează făina care se formează de la boabele sparte și nu se va coagula să lipească apoi orezul fiert. Apa se măsoară cu același recipient care s-a folosit și pentru măsurarea orezului și se adaugă 2,5-3 căni de apă, la o cană de orez.
Cantitatea de apă folosită depinde de tipul de orez folosit, dar și de modul în care acesta este preparat, dar proporția de 3/1 se poate folosi la orice tip de orez. Înainte a fi pus la fiert, orezul trebuie lăsat să se odihnească 10 minute, în apă rece.
După ce se pune pe foc, orezul se amestecă puțin pentru a nu se lipi, dar apoi se lasă să fiarbă la foc mare până când dă în clocot și nu se mai amestecă pentru că eliberează amidonul. După ce dă în clocot se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic până când se absoarbe aproape toată apa. Se poate băga și la cuptor, la 160-170 de grade Celsius.
Orezul se prepară aproximativ 15-20 de minute. După ce se stinge focul se amestecă ușor și se lasă acoperit pentru a se umfla, pentru că procesul de gătire continuă. La orez se adaugă și puțin ulei, unt sau untură. Dacă prepari un orez cu legume și carne, toate se pun de la început pe foc, dar carnea trebuie fiartă puțin înainte.