Carierele miniere sunt salvate. Legea mult aşteptată a fost promulgată!
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea de modificare a Codului Silvic, care prevede scoaterea din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren, fără compensare, destinate realizării lucrărilor miniere de interes naţional. Este finalul unor demersuri care au durat câţiva ani, timp în care mai multe utilaje de excavare a lignitului de la CE Oltenia au rămas fără front de lucru.
Complexul Energetic Oltenia are mai multe utilaje miniere blocate pentru că de cinci ani nu a mai putut face defrişări. Conducerea CEO are speranţa că le va putea debloca în câteva luni de la intrarea în vigoare a legii.
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a spus că sunt deja cinci ani de când compania nu a mai putut defrişa „un milimetru de pădure”, ceea ce a generat blocaje în aproape toate carierele miniere. „Am avut 12 excavatoare blocate, am deblocat unul, mai avem 11. Cred că în următoarele câteva luni le vom debloca. Aşteptăm şi noi promulgarea legii de modificare a Codului Silvic de către preşedintele Iohannis şi publicarea în Monitorul Oficial”, spunea Boza zilele trecute la un post de televiziune.
Şi directorul Carierei Roşiuţa, Constantin David, atrăgea atenţia că există riscul închiderii mineritului, dacă unele legi nu se modifică. „Dacă nu suntem ajutaţi, carierele se vor închide şi Gorjul nu va mai putea produce energie. Trebuie să facem ceva pentru a pune în aplicare această lege”, a spus directorul Carierei Roşiuţa.
Chiar şi după modificarea Codului Silvic, vor fi proceduri cu durată de câteva luni până la obţinerea tuturor aprobărilor necesare pentru a se trece la defrişarea pădurilor de lângă carierele miniere.
Noua lege permite Complexului Energetic Oltenia să defrişeze pădurea pe care deja a cumpărat-o fără compensaţie cu plantarea a cinci hectare de teren pentru fiecare hectar defrişat.