Care este realitatea la UATAA Motru

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru pare să fie câmpul de luptă politică.  

Ore agitate pentru motreni după ce s-a vorbit intens despre oprirea instalațiilor la uzină, în plină iarnă. Directorul Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarat pentru Pandurul că nu a fost dispusă oprirea centralei acum, însă în realitate uzina este în urmă cu investițiile de mediu și în mod normal ar trebui închisă. ”Oricând poate fi oprită pentru că li s-a retras și autorizația de gaze cu efect de seră”, explică Sanda. 

Doar problemele sociale care ar fi create țin în viață uzina: un oraș fără căldură și apă plus circa 150 de angajați fără loc de muncă. 

Scandalul a luat, bineînțeles, turnură politică. Fostul primar din Motru, Gigel Jianu, a anunțat luni seara, că Garda de Mediu a dispus ”oprirea imediată” a instalațiilor de la Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru, de vină fiind actualul primar care nu a făcut investițiile necesare. 

Oprirea centralei de încălzire a municipiului Motru nu a fost confirmată de directorul de la Garda de mediu. Acesta spune că uzina a primit multe amenzi pentru că instalația nu este conformă. Se confirmă că actuala administrație nu a realizat investițiile de mediu.

”Nu s-a dispus nicio oprire. S-au făcut verificări pentru că există sesizări. Sunt probleme, instalația aceea nu este conformă. Se dau amenzi anual. Cert este că în ultima perioadă s-au înmulțit numărul de sesizări. Instalația nu e conformă, nu s-a investit nimic în instalația respectivă și evident, legea trebuia aplicată. Acolo există un conflict politic, în detrimentul cetățenilor, pentru că nu se investește pe instalația respectivă, atâta timp cât ea asigură agentul termic. Oricând poate fi oprită pentru că li s-a retras și autorizația de gaze cu efect de seră, nu s-au plătit certificatele de carbon. Situația e cunoscută de ani de zile”, explică directorul de la Garda de Mediu Gorj.


A fost contactat și directorul uzinei, Dorel Drăghici, care spune că investițiile nu le face UATAA, ci primăria. El declară că exista banii, dar nu există dorință din partea primăriei să rezolve problema. 

”Nu s-a făcut investiția de mediu, nu ne-am conformat până acum la standardele impuse de Uniunea Europeană și probabil că în viitorul apropiat, în condițiile în care nu o facem o evacuare și filtre pe coș, se va întâmpla lucrul acesta. Am avut niște reclamații, nu știu ale cui sunt și cum sunt. E adevărat că trebuie să scoatem cenușa uscată, să punem electrofiltre pe coș, dacă vrem să mai funcționăm. Ne-au dat avertisment, din păcate investițiile nu le face UATAA Motru. Noi doar avem în administrare, instalațiile sunt ale primăriei. Noi nu avem voie decât să facem reparații și întrețineri. Primăria și Consiliul Local fac investiții de mediu. Uniunea Europeană pune niște condiții mai drastice. Sunt banii dați de către guvern pentru finanțare. Din păcate nu s-a pus în practică investiția. Sunt de patru ani banii. Probabil  că nu vom putea să mergem la nesfârșit așa. Problema persistă de ani întregi. Cei care vor suferi sunt locuitorii municipiului Motru și angajații UATAA. Sunt 150 de locuri de muncă, iar dacă nu ne conformăm vom pleca acasă. Centrala merge, nu a fost oprită. Dar probabil că, la un moment dat, UATAA va fi istorie. Am avut un control de la Garda de Mediu. Sunt trei plângeri. E normal ca cei de la Garda de Mediu să își facă treaba”, explică Drăghici. 

Contactat de Pandurul, primarul din Motru, Cosmin Morega, se apără și spune că ar face investițiile, dar nu este sprijinit.

”Am semnat un contract în 2020 pentru UATAA pentru a rezolva problemele cu privire la mediu. Am scos la licitație de cinci sau șase ori și au motivat că banii sunt insuficienți. Am renunțat la acel contract, când toată lumea credea că sunt nebun. Am depus altă solicitare. Am refăcut proiectul, am obținut o finanțare de 42 milioane de lei. Am deschis iar licitația. S-au înscris patru oameni și nu s-a prezentat nimeni. Am avut întâlniri periodice cu cei de la UATAA, ne-am consultat cu ei, deoarece noi nu avem experți. Întotdeauna i-am chemat pentru evaluare. Reluăm procesul atribuire și cu ocazia aceasta îi invit pe doritori să participe. De trei ani de zile cei de la UATAA încearcă sabotare.  Am trimis adresă către Prefectură să trimită Corpul de control la UATAA”, a explicat primarul Morega. 

Vizualizări: 1,271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: