Cărbunele câștigă teren în piața de energie
Așa cum era de așteptat, energia pe cărbune începe să aibă căutare în zilele geroase. După ce săptămâni la rând a ocupat 10% din piața de energie, acum energia termo și-a dublat cota.
Primul loc în piață era ocupat duminică tot de energia hidroelectrică, acumulările fiind pline după ploile din ultimele săptămâni. Pe locul al doilea erau hidrocarburile, iar cărbunele abia pe locul al treilea, cu o cotă de 20% din piață.
Vor mai fi perioade geroase, estimează meteorologii. Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă cu temperaturi foarte scăzute America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.
Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai Pământului. Concret, prin acest fenomen aerul polar ajunge mult mai ușor și spre centrul Europei.
Gerul provocat de vortexurile polare afectează zone mai întinse, durează de obicei mai mult decât o furtună, însă scăderea bruscă de temperatură poate declanşa numeroase furtuni, mai ales atunci când afectează o zonă relativ caldă.
În aceste condiții, specialiștii estimează o cerere crescută de energie, iar pe anumite piețe și prețul acesteia va crește.