Caragea: Ambulanța trebuia sigilată, organele de anchetă sesizate
Fostul șef al IPJ Gorj, Viorel Caragea, critică reacția autorităților după ce șeful Sanepid Gorj, infectat cu coronavirus, a murit după ce aparatul de oxigen din ambulanță s-a oprit din cauza unei siguranțe arse.
Adrian Dobrin fusese preluat de ambulanță pentru a fi tansferat de la un spital din Gorj la București, având plămânii afectați. O siguranță de la aparatul de ventilare s-a ars atunci când ambulanța se apropia de Rm. Vîlcea. Pacientul a fost ventilat mecanic până când ambulanța a ajuns la spitalul din Vîlcea, unde bărbatul de 48 de ani a murit în mai puțin de trei ore.
Caragea spune că poliția ar fi trebui anunțată imediat fie de echipajul de pe ambulanță, fie de medicii de la Vîlcea. “În momentul de față se pot face cercetări pentru ucidere din culpă. Ambulanța trebuia sigilată pentru conservarea urmelor infracțiunii. Potrivit codului de procedură penală, este mijloc de probă, nu aveau voie să meargă cu ea la alte cazuri”, susține Viorel Caragea.
Fostul șef al IPJ Gorj critică și lipsa de reacție a organelor de cercetare penală: “Nu am vazut nici o reacție a Parchetului sau Poliției nici din Gorj, nici din Vîlcea, cu privire la faptul că moartea suspectă a acestuia ar putea avea legătură cu defecțiunea de pe ambulanță. Primul lucru care trebuia făcut era conservarea mijlocului de probă, adică a ambulanței. Cine avea obligația să anunțe acest lucru organelor judiciare? Soferul, dispeceratul, conducerea ambulanței, Spitalul din Rm. Vilcea sau toți?! De ce Poliția și Parchetul nu se mai sesizează din mass media sau de pe facebook sau alte surse deschise?”, a scris Caragea pe pagina de socializare.
Constantin Mitroi, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, a explicat ce s-a întâmplat. “A fost preluat pe ventilator pentru a fi transportat la București. La intrare în Rm Vîlcea, din cauza unei siguranțe care s-a ars, ventilatorul de pe ambulanță nu a mai funcționat și atunci echipajul de pe ambulanță a trecut pe ventilare mecanică, pe balon. S-a luat hotărârea de a intra imediat în unitatea de primiri urgențe a spitalului din Vîlcea pentru stabilizare”, a spus Mitroi.
Pacientul a mai trăit câteva ore după acest incident. “Au ajuns cu pacientul în UPU la 17.30, s-a reușit cât de cât o stabilizare a pacientului, dar ulterior starea acestuia a început să se agraveze. La ora 20.00 a intrat în stop cardio respirator, manevrele de resuscitare fiind inutile”, a spus șeful SAJ Gorj.
Mitroi nu crede că decesul a fost cauzat de defecțiunea la aparatul de oxigen de pe ambulanță, câtă vreme pacientul a fost ventilat mecanic în cele câteva minute până la ajungerea la spital. (R.S.)