Capra şi Ursul, în Piaţa Prefecturii
Peste 300 de colindători din întreg judeţul au asaltat Piaţa Prefecturii, ieri dimineaţă, pentru a prezenta autorităţilor obiceiurile zonei din care provin. Îmbrăcaţi în haine tradiţionale sau costumaţi corespunzător colindelor interpretate, aceştia s-au perindat prin zona centrală încântându-i pe târgujieni. Din Alaiul obiceiurilor de iarnă au făcut parte atât colindători de doar doi - trei anişori cât persoane cu vârste de peste 50 de ani. Cel mai în vârstă colindător a fost un bărbat de aproape 80 de ani din comuna Polovragi care merge cu ursul de peste 6 decenii.
Alaiul obiceiurilor de iarnă a devenit deja o tradiţie în judeţul Gorj. Şi în acest an a reunit sute de colindători din diferite zone. Ieri dimineaţă zeci de ansambluri au poposit în Piaţa Prefecturii, după o paradă în zona centrală a municipiului. “Sunt prezente ansambluri de obiceiuri din zone diferite ale Gorjului: Padeş, Curtişoara, Polovragi, Tismana, Turburea, Băleşti, Baia de Fier, Cloşani, Teleşti. S-a plecat într-o paradă de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Centrul de cultură până la Prefectură. Alaiul a prezentat toate obiceiurile şi tradiţiile gorjeneşti, vechi de sute de ani, precum: Capra, Piţărăii sau Ursul”, a declarat Iulian Malea, coregraful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale(CJCPCT) Gorj. Printre colindători s-au aflat atât copii de doar câţiva anişori cât persoane cu vârste de peste 50 de ani. Conform tradiţiei toţi au primit cadouri din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj.
Merge cu ursul de peste 7 decenii
Cel mai în vârstă colindător are 78 de ani şi merge cu ursul de peste şapte decenii. Nicolae Sanda este din comuna Polovragi şi începând din această săptămână şi până după Sfântul Ion merge la colindat împreună cu alţi bărbaţi din sat. Îmbrăcaţi în ciobani şi înarmaţi cu fluierele, colindătorii spun povestea ursului prins şi jupuit după ce a mâncat 10 miei. “Am 78 de ani şi în fiecare an merg cu ceilalţi colindători prin sat cu ursul. Am învăţat cântecele şi strigăturile de la străbunicii mei. Nu obosim deloc chiar dacă străbatem zeci de kilometri. Nu renunţ la aceste obiceiuri cât timp mă ţin picioarele. Eram 44 de membri în grupul nostru de colindători şi acum mai rămas doar 10. Mulţi au murit şi nu mai avem cui preda ştafeta. Tinerii din ziua de astăzi au uitat de tradiţii şi au alte preocupări ce nu le fac deloc cinste”, a declarat Nicolae Sanda. Un alt membru al grupului spune că i se pare ceva normal faptul că le colindă pe autorităţi întrucât l-a colindat şi pe Gheorghe Gheorghiu Dej. “Am învăţat colinde de la vârsta de 9 ani. L-am colindat şi pe Gheorghe Gheorghiu Dej. E ceva normal să spunem şi autorităţilor povestea ursului. În colindă se spune că am prins un urs care ne-a mâncat 10 miei. L-a legat, l-am jupuit, iar acum îi purtăm blana, iar ursul nostru trebuie să joace după cum îi cântăm noi cu fluierul”, a Ilie Carcalicea, în vârstă de 65 de ani. Bărbatul care poarta blana ursului are 63 de ani şi se numeşte Ion Ciucă.
Piţărăii şi capra, în faţa Prefecturii
Colindătorii din Cloşani s-au mascat şi au prezentat obiceiului din zona lor, din seara de Ajun. “La Cloşani, în Ajunul Crăciunului, toţi oamenii poartă măşti şi dansează. După aşa zisul dans al moşilor se aleg cele mai frumoase măşti. Acum am interpretat un fragment din Obiceiul de Crăciun “Piţărăi cu măşti” care se desfăşoară în data de 24 decembrie”, a declarat Carmen Sarcină , coordonatorul Ansamblului “Roua” din Cloşani. Când pleacă în Piţărăi, fiecare colindător din Cloşani poartă o traistă în spate, un săculeţ pe umăr şi un băţ de alun împodobit frumos. Familiile colindate le împart mere, colaci şi nuci. Şi la Baia de Fier se păstrează tradiţiile dinaintea Crăciunului. “În seara de Ajun noi mergem cu capra prin comună. Caprele le-am confecţionat noi aşa cum am învăţat de la bunicii noştri. Pentru acest obicei ne pregătim cam cu o lună înainte”, a declarat Emilian Bogdan Stan, în vârstă de 22 de ani.