Canotor gorjean, calificare istorică la Jocurile Olimpice din Paris 2024!

Cu câteva luni în urmă, am avut ocazia de a pătrunde în lumea canotajului, explorând în detaliu pasiunea și experiența lui Enache Marian Florin, un tânăr canotor din Gorj. Astăzi, revenim pentru a sărbători o realizare istorică: calificarea la Jocurile Olimpice din Paris 2024. De ce este istorică? Pentru că, după cum spune chiar Marian, “Canotajul românesc nu a avut niciodată o echipă de 4 vâsle masculin la Jocurile Olimpice până acum!"

Cum a decurs săptămâna calificării pentru Marian și echipa lui?

Proba de 4 vâsle necesită o sincronizare perfectă și o forță colectivă incredibilă. "Obiectivul nostru a fost să ne calificăm direct în finala de joi”, spune Enache. Așa că, au început cu calificările marți, iar rezultatele foarte bune i-au dus direct în semifinalele de joi. Cu toate acestea, în canotaj, nu totul se reduce la performanța dintr-o zi. Culoarul pe care îl primești în ziua cursei joacă un rol crucial.

Culoarele sunt numerotate de la 1 la 6, iar într-o finală obișnuită, bărcile favorite ocupă culoarele centrale, 3 și 4. Dar vremea poate să schimbe totul. "In ziua respectivă (joi), a fost vânt din spate, cea ce înseamnă că cele mai dezavantajate culoare au fost 4,5 și 6. Cel mai bun timp a primit culoarul 1, care era protejat de mal. Timpul 2, culoarul 2 și tot așa… În semi-finale noi am avut culoarul 5." Din 100 de curse, doar 5 au fost câștigate de pe aceste culoare. Cu condițiile meteo împotriva lor, deși au dat totul, au terminat pe locul 4. Singura lor șansă de calificare la Jocurile Olimpice din Paris 2024 a devenit finala B de sâmbătă.

"Este o echilibristică dificilă între forță și tehnică, în care fiecare secundă contează. O greșeală sau un moment de slăbiciune pot face diferența dintre locul întâi și locul secund." În cele din urmă, au triumfat în finala B cu un timp excepțional de 5:49. "Mă simt extraordinar de mândru și împlinit. Este o emoţie greu de descris în cuvinte când realizezi că te-ai calificat pentru cel mai important eveniment sportiv din lume."

Ultimile luni de pregătire au fost dificile, dar în același timp, extrem de antrenante. S-au dedicat complet pregătirii fizice, tehnice și mentale, concentrându-se pe îmbunătățirea lor în fiecare aspect al canotajului. Au avut sesiuni lungi și extenuante de antrenament, au renunțat la multe ore de odihnă și au făcut multe sacrificii personale. Cu toate acestea, au fost motivați și hotărâți să atingă obiectivele lor și să se califice. "Ne-am dorit cu ardoare să ajungem la Jocurile Olimpice și să fim reprezentanți ai țării noastre în fața întregii lumi." Următoarele luni vor fi intense, dar și pline de anticipație. "Ne vom concentra pe perfecționarea tehnicii și consolidarea strategiilor noastre de competiție. Vom căuta să fim în cea mai bună formă a noastră și să fim pregătiți să dăruim totul pe pista olimpică"

Gorjenii sunt alături de Marian la fiecare pas. Pe final, l-am întrebat cât de mult cântărește susținerea celor de acasă,

"Susținerea celor de acasă este ca un far de lumină în momentele întunecate ale pregătirii noastre. Fiecare încurajare, fiecare gând bun, ne alimentează ambiția și ne ajută să depășim orice limită. Suntem datori să dăruim totul și să le recompensăm încrederea și sprijinul cu performanțe de neuitat. Ei sunt parte din fiecare medalie și fiecare victorie."

Vizualizări: 3,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: