Campanie la Târgu Jiu: Cu caii la microcipat

Campania de microcipare a cailor considerați „fără stăpân”, deși ei au un proprietar care îi lasă să umble liberi pe străzile din municipiu, a început miercuri la Târgu Jiu, despre așa ceva vorbindu-se inclusiv în recenta campanie electorală pentru primăria orașului. Prima zi a făcut posibilă verificarea a 20 de animale, un sfert dintre acestea, adică cinci, fiind depistate fără cipul care permite identificarea lor în orice moment. Cei care au refuzat microciparea pe motiv că nu au animalele acasă vor primi noi vizite ale medicilor sanitar-veterinari.

Acțiunea medicilor sanitar-veterinari și a polițiștilor locali, împreună cu reprezentanții Primăriei Târgu Jiu, nu a fost deloc una ușoară, mai ales că a început din zona Obreja. Străzile de aici au fost luate la pas de către membrii echipei respective, proprietarii animalelor nefiind întotdeauna prietenoși sau dornici de controale. Au fost persoane care au răspuns din prima la acțiunea respectivă, dar, în lipsa unui reprezentant al comunității romilor, deși primăria are un astfel de birou în cadrul său, romii din cartier nu au ezitat să închidă ușa în nas medicilor sau chiar să le reproșeze că strigă prea tare la poartă și le sunt treziți copii. Alții au spus direct că le-a murit calul după ce a fost lovit de un tren, implicarea animalelor în diverse accidente fiind unul dintre motivele pentru care autorităților le-a fost cerut de către gorjeni să ia măsuri în așa fel încât pericolul respectiv să fie eliminat.

Misiune grea

Medicul Maria Ionașcu a bătut din poartă în poartă sau acolo unde a văzut căruțe ori care în curte, speranța sa fiind ca la finalul zilei să aibă cât mai mulți cai microcipați. Medicul a suportat inclusiv costurile cu acțiunea de microcipare și de emitere a actelor pentru fiecare animal verificat. Unii romi nu au fost de acord nici în aceste condiții cu microciparea animalelor. „Dar de ce să pună cip? Eu îl am pe câmp acum, nu mă duc după el! Vor să ne găsească mai ușor? Pentru ce? Eu nu sunt de acord, să se ducă în târguri unde vând samsarii. Acolo să vadă ei câți sunt necipați!”, a spus unul dintre locatarii din Obreja. Au fost însă și persoane mult mai îngăduitoare cu medicii. Andrei Fota este un bărbat în vârstă care găsește binevenită acțiunea autorităților. Are calul de câteva săptămâni și, evident, nu i-a făcut acte. Acum se bucură că le va avea gratis. „Eu îl țin în curte pe al meu, nu îl las liber, deci nu am probleme. E foarte bine că știm că așa o să avem documentele legale în ordine. Eu nu mă opun legii pentru că dacă avem o lege pe toată țara toți trebuie să o executăm”, a spus bătrânul.

Microciparea nu e pe bani

În acțiunea de verificare și inventariere a cailor din municipiu a participat inclusiv șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, Nicolae Călescu. Acesta a dat asigurări că nimeni nu plătește nimic pentru microciparea cailor. În plus, animalelor li se vor face gratuit și analize cu privire la starea de sănătate, și acestea fiind gratuite.

Caii care sunt găsiți hoinărind liberi pe șosele sau străzi din municipiu sunt strânși de câteva săptămâni și duși la oborul amenajat la târgul de animale din zona Drăgoieni. Aici caii sunt hrăniți și adăpați, iar stăpânii îi pot recupera doar după ce plătesc o taxă de 20 de lei pentru fiecare zi de cazare. Purtătorul de cuvânt al municipalității, Ana Maria Ianc, a menționat că șase din cei 11 cai duși până acum la obor au fost luați de către proprietari. Fiecare persoană care și-a lăsat animalul nesupravegheat a primit o amendă de 200 de lei, achitarea acesteia fiind obligatorie înainte să își poată lua calul acasă.

Vizualizări: 530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: