Călinoiu, mâna dreaptă a lui Ponta în PSD
Cine lua în derâdere pregătirea de inginer agronom a actualului preşedinte executiv al PSD Gorj şi nu-i dădea prea multe şanse de reuşită în cariera politică s-a înşelat amarnic pentru că, la aproape două decenii de când a intrat în politică, în acelaşi partid, Ion Călinoiu a reuşit la sfârşitul săptămânii trecute să ajungă pe o treaptă pe care nici un alt politician din judeţ nu a mai ajuns. Congresul PSD l-a votat pe acesta în funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional, în plan local reuşita lui Călinoiu făcând aproape neimportantă realegerea ca şef al partidului a lui Victor Ponta.
Congresul PSD a decis ca şeful Consiliului Judeţean să fie unul dintre cei opt vicepreşedinţi pe care partidul îi are la nivel naţional în următorii patru ani. În afară de Călinoiu, ceilalţi şapte sunt membri ai Guvernului sau politicieni din Bucureşti, Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejenariu, Constantin Niţă şi Dan Şova având şi ei funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional.
Fără subordonare faţă de Cârciumaru!
Şeful Consiliului Judeţean s-a declarat un pic surprins de alegerea sa ca vicepreşedinte la nivel naţional, dar spune că „nişte calcule” îşi făcuse de acasă pentru că, este evident, nu se arunca într-o asemenea bătălie dacă nu îşi evalua cât de cât şansele. „Îmi evaluasem şansele acasă şi ştiam că intru într-o competiţie extrem de riguroasă. Am reuşit, cred eu, să fiu votat şi pentru că sunt destul de vechi în partid şi mă cunosc în ţară cu destul de mulţi alţi colegi. Mi-am făcut şi un pic de campanie în ziua Congresului, când am încercat să discut de prin fiecare organizaţie cu cel puţin 2-3 reprezentanţi şi, astfel, pe lângă preşedinţii de filiale, am avut contact direct şi cu colegii din teritoriu. Faptul că m-au şi votat cred că spune ceva, mai ales că eu sunt singurul care nu sunt nici din Bucureşti, nu sunt nici membru în Guvern”, declară Călinoiu.
De acum încolo, cel puţin teoretic, numărul 2 din filiala de la Gorj a PSD devine mai tare în funcţie decât numărul 1 din organizaţie. Ion Călinoiu râde şi nici nu vrea să se gândească la un eventual raport de subordonare faţă de el a preşedintelui Florin Cârciumaru. „După atâta timp cred că lumea s-a convins că nu există un raport de subordonare între noi doi, ci de colaborare pentru a rezolva problemele oamenilor care ne-au votat”, declară proaspătul vicepreşedinte al PSD.
Se pune pe treabă?
Călinoiu şi-ar mai putea dori o candidatură pentru şefia viitoarei regiuni Oltenia, dar vicele de la PSD nu se grăbeşte să se arunce într-o astfel de bătălie. „Următorul pas este să facem treabă. Va veni şi regionalizarea, evident, dar vreau să facem o regionalizare prin care să rezolvăm problemele oamenilor, să nu ştirbim din caracterul naţional şi unitar al statului român. După ce vom face treabă putem să ne gândim la orice, dar toate la timpul potrivit”, afirmă Ion Călinoiu.
Dacă prin „să facem treabă” şeful CJ Gorj înţelege inclusiv cârpirea drumului naţional dintre Rovinari şi Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu, ca să nu mai amintim de modernizarea repetată a acestei rute, atunci acestuia nu-i mai rămâne decât să treacă efectiv la treabă pentru că, la cum stau lucrurile prin judeţ, opoziţia care să-l critice nu mai există, iar problema banilor nu ar trebui să se pună. Gorjul are acum un prim-ministru în fruntea Guvernului, care conduce şi partidul aflat la putere, iar în dreapta acestuia se află şeful administraţiei judeţene, secondat îndeaproape de primarul municipiului şi de prefectul judeţului, un careu de aşi care ar trebui să şi demonstreze de acum încolo că cineva mai şi face treabă prin politică.