Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Călinoiu junior, martor în dosarul „Mafiei Permiselor”!

Audiere de senzaţie ieri în procesul în care mai mulţi medici importanţi din Târgu Jiu sunt judecaţi pentru că ar fi eliberat mii de fişe medicale fără să îi consulte pe pacienţi. Ionuţ Mădălin Călinoiu, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, a fost unul dintre cei doi martori care ieri au jurat cu mâna pe Biblie că vor spune adevărul, judecătorul de caz, Gheorghe Constantinescu având dubii la un moment în privinţa adevărului care îi era prezentat. Juniorul, actualmente consilier al unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, a trebuit să povestească modul în care a primit fişa medicală în baza căreia a solicitat permisul de vânătoare, declaraţiile sale nefiind întotdeauna suficient de logice încât să fie înţelese de toată lumea.

Ionuţ Mădălin Călinoiu l-a asigurat pe judecătorul de caz de sinceritatea sa, dar a menţionat că nu îşi mai aduce aminte cu precizie toate amănuntele din declaraţia pe care  a dat-o anterior la organele de urmărire penală. El a menţionat totuşi că s-a dus la cabinetul medical al unuia dintre medicii trimişi în judecată pentru a-şi obţine fişa de care avea nevoie, fiind însoţit de un instructor auto care este şi taximetrist, dar pe care nu îl cunoaşte şi căruia nu îi ştie numele. Cu toate acestea, i-a înmânat bărbatului respectiv suma de 500 de lei pentru a-l prezenta medicului Rodica Lehner şi a-i obţine fişa medicală, medicul susţinând că fiul şefului CJ Gorj nu a venit la ea cu nici un instructor auto, ci la recomandarea unui medic din cadrul Laboratorului de Analize al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Călinoiu Junior s-a încurcat însă în declaraţia sa încă de la început, el precizând că a obţinut fişa medicală în toamna anului trecut, ulterior atât avocaţii inculpaţilor, cât şi procurorul de şedinţă ajutându-l pe acesta să clarifice momentul în care s-a prezentat la cabinetul medical. Procurorul Maria Părăuşanu l-a întrebat pe Junior dacă îşi menţine declaraţia dată iniţial în faza de urmărire penală, răspunsul afirmativ al martorului făcându-l pe reprezentantul Parchetului să precizeze că declaraţia respectivă a fost dată în ianuarie 2014 şi, ca urmare, Ionuț Mădălin Călinoiu nu avea cum să fie audiat în ianuarie 2014 pentru fapte ce urmau să aibă loc în toamna lui 2014. În cele din urmă, juniorul a fost de acord că a fost după fişa medicală în toamna lui 2013, perioadă în care procurorii aveau investigatori sub acoperire care lucrau la acest caz.

Farmacist, consilier în Ministerul Sănătăţii şi martor neştiutor

Ionuț Mădălin Călinoiu a fost întrebat şi în privinţa corectitudinii datelor completate pe fişa medicală, el menţionând că nu este de specialitate şi că nu ştie ce parafe au pus medicii acolo. Acesta a spus însă că a fost verificat oftalmologic şi întrebat dacă este epileptic, parafele medicale de pe fişa medicală dusă la IPJ Gorj lăsându-i convingerea că actele au fost în regulă, mai ales că avea bifată şi verificarea psihologică, deşi avocaţii susţin că o asemenea verificare nu e necesară. Inculpaţii i-au reproşat, la rândul lor, că el este totuşi farmacist, că are totuşi o pregătire medicală şi că nu i-ar fi prea greu să vadă cât de corectă este sau nu o fişă medicală, medicii şi avocaţii neinvocând însă şi faptul că martorul este chiar consilier al unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.

Juniorul şi-a dat cu stângul în dreptul şi când a venit vorba despre suma plătită pentru fişa medicală, el susţinând că i-a dat 500 de lei instructorului auto cu care a venit la cabinetul medical, neavând certitudinea că toţi banii au ajuns la medici. Călinoiu a precizat însă ferm că a primit în schimbul banilor daţi pentru fişa medicală o chitanţă în valoare de 100 sau 200 de lei, chitanţă pe care o are acasă, judecătorul Constantinescu solicitând să îi fie prezentat documentul întrucât o asemenea hârtie nu există la dosar.

Adevărul e dincolo de noi

În tot acest timp, medicul inculpat Rodica Lehner îşi făcea cruci când asculta mărturia lui Ionuț Mădălin Călinoiu, femeia fiind convinsă că lucrurile nu stau tocmai aşa. În timp ce îşi făcea cruce, inculpata murmura ceva, fiind evident că vorbele sale nu erau o apreciere pentru adevărul relatat instanţei de către martor. Chiar şi judecătorul de caz a menţionat la un moment dat că nu are convingerea că martorul îi spune adevărul atunci când declară că nu îl cunoaşte pe instructorul auto cu care a mers la cabinetul medical şi că nu îi ştie identitatea, magistratul menţionând că nu acesta este obiectul dosarului şi, ca urmare, nu a insistat pe tema respectivă.

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj, un număr de 9 cadre medicale au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie, doi dintre inculpaţi recunoscând acuzaţiile ce le sunt aduse şi primind condamnări cu suspendare. Medicii sunt judecaţi pentru că, în 2013, când a fost făcută ancheta, au emis mii de fişe medicale fără a-i consulta pe solicitanţi. În schimb, au încasat diverse sume de bani pentru actele eliberate, fără să emită chitanţe sau bonuri fiscale, fisele medicale fiind folosite ulterior de solicitanţi la obţinerea permiselor de conducere sau a permiselor de port-armă sau de vânătoare.

Vizualizări: 322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: