Călinoiu îi cere lui Manţog demisia de la şefia CE Turceni

Alianţa dintre PSD şi PDL pare să meargă la Gorj „mai bine” ca niciodată. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, îi cere demisia lui Ionel Manţog de la şefia Complexului Energetic Turceni. La rândul său, democrat-liberalul spune că aşa îşi aminteşte cât de hăituit a fost în ultimii doi ani de directorii pe care şi Călinoiu i-a susţinut în minerit şi energie.

Social-democratul consideră că fostul preşedinte al PDL Gorj „deţine prea multe funcţii” în minerit şi energie, Manţog fiind şi consilier personal al ministrului economiei, Adriean Videanu, dar şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În plus, Călinoiu declară că Manţog „a jefuit” mineritul în perioada în care a fost secretar de stat în ministerul economiei sau director economic la SNLO în anii 2006-2007. Liderul social-democrat spune că îşi bazează afirmaţiile pe dosarele penale pe care Manţog sau apropiaţi ai acestuia le au pe rol la diferite instanţe, fostul preşedinte al PDL Gorj fiind judecat în prezent într-un singur dosar, cel denumit al „strămutaţilor de lux” şi care priveşte felul în care acesta şi-a ridicat o casă la Târgu Jiu, construcţia nefiind finalizată.

„El e peste tot, în toate funcţiile, deşi a jefuit şi a falimentat sistemul. Normal ar fi ca el să-şi dea demisia pentru că va putea să îl consilieze mai bine pe ministrul Videanu, asta dacă vrea să îi răspund ca un agronom, aşa pe arătură, cum zice el. Avem nevoie de profesionişti în fruntea acestor unităţi, care să le salveze şi să prezinte un plan de acţiune până în 2013, termen până la care ne mai păsuieşte Uniunea Europeană”, spune şeful Consiliului Judeţean Gorj.

Călinoiu nu spune nimic despre tăcerea pe care a manifestat-o în ultimii doi ani, atunci când fostul lider al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, era în posturi de conducere în toate structurile din minerit şi energie. În plus, liberalul are deja la activ trei dosare penale, trimise deja la instanţă. Votul lui Morega şi al consilierilor liberali din Consiliul Judeţean i-au asigurat însă lui Călinoiu liniştea pentru următorii ani, Morega permiţându-şi chiar ca, din când în când, de dragul luptei politice, să îl mai beştelească pe şeful CJ Gorj.

Manţog – hăituit ca şi în perioada PNL

Ionel Manţog a declarat, la rândul său, că Ion Călinoiu ar fi trebuit să aibă o astfel de reacţie faţă de foştii şefi din minerit şi energie, susţinuţi de PNL şi PSD Gorj în anii 2007 şi 2008. Acesta afirmă că liderul PSD Gorj avea atunci ocazia să îşi manifeste „îngrijorarea” faţă de problemele din minerit şi energie, mai ales că în cadrul complexurilor energetice sunt înregistrate întârzieri de doi ani în realizarea proiectelor de mediu. Fostul preşedinte al PDL Gorj mai spune că în perioada în care era director economic al SNLO, societatea îşi plătea datoriile la timp şi avea în conturile bancare peste 700 de miliarde de lei vechi, în timp ce, acum, multe dintre facturi nu sunt plătite de luni de zile, valoarea datoriilor adunate în cei doi ani fiind de circa 1300 de miliarde de lei vechi.

„PSD Gorj nu numai că a susţinut conducerile ultimilor doi ani, dar a fost şi beneficiarul direct al banilor asiguraţi de aceste conduceri. Conducerea PSD şi-a dat acceptul l-a începutul anului cu privire la numirile din minerit şi energie, şi nu cred că acest partid are vreo cădere în legătură cu numirea de la Turceni. Domnul Călinoiu şi PSD au susţinut fără reţineri cele mai dezastruoase conduceri care au fost în minerit şi energie după 1989, în timp ce eu eram cam singurul care spuneam că nu este în regulă ce se întâmplă. Eu vă asigur că aşa cum 2 ani nu am făcut nici un compromis cu cei care m-au hăituit pe mine şi pe colegii mei de partid, nu vom face nici de acum încolo”, a menţionat directorul general al Complexului Energetic Turceni.

40 de miliarde către Casa Şova şi Ponta

Acuzat ani de zile de „jaful” din minerit şi energie, bazat doar pe insistenţa celor care făceau afirmaţiile respective, cel puţin până acum, Manţog uită şi el de prezumţia de nevinovăţie şi, la rândul său, „explică” contextul în care PSD a ajuns acum să-i ceară demisia. Fostul lider democrat-liberal vorbeşte despre interesele social-democraţilor în minerit şi energie, lucrurile rostite de el nefiind însă nişte noutăţi absolute. „Pot să dau exemple concrete despre cum au beneficiat cei de la PSD Gorj de banii asiguraţi de fostele conduceri din minerit şi energie. Deputatul Mugurel Surupăceanu a nenorocit o mulţime de oameni la Turceni pentru că i-a obligat să cumpere un utilaj vechi, la un preţ de 10 ori mai mare decât cel cu care fusese cumpărat înainte. Ion Călinoiu este trecut în agenda lui Laurenţiu Ciurel alături de alţi lideri ai PSD şi PNL cu sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Victor Ponta a devenit partener al Casei de avocatură Şova în 2007 exact când Casa a început să acorde asistenţă juridică la Rovinari şi Turceni. Nici eu nu ştiu pentru ce, dat s-au încasat peste 40 de miliarde de lei vechi în 2008. Poate că avocaţii din Gorj ne spun ei cât câştigă în mod normal pentru asistenţă juridică”, spune Manţog.

Negocierile dintre PSD şi PDL Gorj pentru împărţirea posturilor din administraţia locală sunt blocate de la începutul lunii ianuarie, după ce social-democraţii au cerut funcţiile de conducere de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, precum şi de la SNLO. CE Turceni şi SNLO au directori generali membri ai PDL, în timp ce CE Rovinari este condus de un social-democrat, PSD Gorj susţinând însă că este dreptul său să îşi numească un reprezentant şi în fruntea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: