Căldărușe, despre planurile lui Vișan: O manipulare ieftină

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia taxează dur declarația secretarului de stat Doru Vișan referitoare la o posibilă trecere pe gaz a Termocentralei Turceni și a celor din Dolj. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, susține că ar fi nevoie de foarte mulți bani, pe care compania nu îi are. În plus, a catalogat declarația lui Vișan ca „o poveste și o manipulare ieftină”.

Gabriel Căldărușe nu înțelege de ce se contrazic oficialii Ministerului Energiei. Din moment ce au anunțat că va avea viață lungă cărbunele, la scurt timp, revin și spun că au în plan inclusiv ca anumite termocentrale din CEO să treacă pe gaze. “Una se spune azi, alta se spune mâine, alta se spune săptămâna viitoare. Nu acuz de lipsă de bună credință. Acum o lună, două, era prezentată acea strategie energetică, în care spuneau că primul grup va fi închis în 2030. Vedem declarații la nivelul Ministerul Energiei, că trec Turceni, Ișalnița pe gaze. Am întrebat și eu pe cei care lucrează în CEO sau în alte părți, dar în domeniul energiei, și care se pricep. Domnilor, e o poveste și o manipulare ieftină sau poate mai e nevoie de niște contracte”, a declarat liderul SMEO.

O astfel de schimbare ar însemna și bani mulți cheltuiți de companie, bani de care CEO duce lipsă. Căldărușe este convins că nu va trece pe gaze decât Termocentrala Craiova II. În rest, Ministerul Energiei nu ar avea cu ce să înlocuiască energia produsă de compania din Gorj.

„Cu excepția Craiovei, acolo unde este posibil, Craiova II asigură agentul termic pentru municipiul Craiova, asigură agentul termic și aburul necesar pe la Ford. Cu excepția Craiovei, pentru că e vorba de bani. Vorbim de parcă închidem robinetul pe cărbune și dăm drumul în partea cealaltă și gata s-a rezolvat problema. Centrala X trece pe gaz. Lucrurile nu sunt așa simple. Spuneau mulți că ar fi costurile aproape ca atunci când ai face un grup nou. De unde bani când noi vorbim de supraviețuire? Vorbim de parcă mâine am vrea să investim 500-600 de milioane de euro și vedem că nu reușește statul să ducă proiecte, nu de o companie care efectiv nu are resurse, cum este Complexul Energetic Oltenia, să ducă un proiect în domeniu. S-a pus ceva concludent în Sistemul Energetic cu excepția celor de la Petrom? Nu se lucrează de nu știu când. Vedem ce se întâmplă și în Defileul Jiului, investiție de 100 și ceva de milioane, se blocă iarăși totul. Efectiv nu au ce să pună în locul CEO”, a conchis Căldărușe.

Vizualizări: 2,488

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: