Burlan: Masa sportivilor, o practică din anii ‘90
Fostul director general al SNLO, Daniel Burlan, speră într-o decizie „înţeleaptă” a celor care instrumentează dosarul „masa caldă” din minerit. Acesta spune că practica servirii mesei către sportivii de la cluburile finanţate de minerit este o practică moştenită din anii ’90.
Reporter: Vineri vi s-au adus la cunoştinţă rezultatele expertizei în dosarul privind masa sportivilor. Ce ne puteţi spune?
Daniel Burlan: Este vorba de un supliment la expertiza făcută anul trecut, ca urmare a unor obiective stabilite de cei ce nu au fost parte la prima expertiza şi ca urmare a unor noi înscrisuri puse la dispoziţie experţilor. Pentru prima expertiză au fost puse la dispoziţia experţilor desemnaţi doar anumite date, care cred că denaturau într-un anumit fel rezultatul expertizei.
Rep.: Care este rezultatul expertizei?
D.B.: Concluziile vor fi ale celor ce fac cercetarea în acest dosar. Sunt obiective cu opinii comune ale experţilor desemnaţi cu cele ale experţilor asistenţi şi sunt câteva opinii diferite. Pot să vă spun că atât în opinia experţilor desemnaţi, cât şi a experţilor asistenţi, nu se pot calcula cu certitudine mesele sportivilor, că valoarea contractului nu a fost depăşită, că bugetele alocate pentru masa salariaţilor şi finanţarea cluburilor sportive nu au fost depăşite, existând chiar o economie importantă, şi că nu există înscrisuri sub semnătura mea cu excepţia contractului. Repet, concluzia va aparţine organelor de cercetare penală.
Rep.: Va consideraţi vinovat?
D.B.: Am mai spus-o şi o mai spun. Dacă eu sunt vinovat, la fel de vinovaţi ca mine ar trebui să fie şi foştii directori generali dinaintea mea, cât şi directorii generali de după mine şi chiar dl. Ciurel, fiindcă sportivii au servit masa şi înainte de a fi eu director general şi chiar după 1 octombrie 2012, când a fost numit dl. Ciurel director executiv. Sportivii au servit masa de la înfiinţarea cluburilor sportive, cu mult înainte de a fi eu director general şi până la data de 30 aprilie 2013, când a încetat contractul cu SC Cazare Cantine Motru. Nu am dat eu dispoziţie ca sportivii să servească masa. Dar, în opinia mea niciun director general nu poate fi considerat vinovat. În acelaşi timp cred ca nici celelalte persoane implicate in dosar nu pot fi considerate vinovate, întrucât au moştenit o practică încă din anii 90, considerând că în calitate de membru fondator al clubului sportiv, au aceasta posibilitate.
Rep.: Ce aşteptări aveţi în acest dosar?
D.B.: Nu ştiu. Este posibil orice. Cei ce fac cercetările sper să analizeze corect speţa şi să se ia cea mai înţeleaptă decizie. Finanţările activităţilor sportive au fost făcute din structura cheltuielilor sociale, această activitate fiind considerată o activitate în sprijinul comunităţilor locale. Mâine, poimâine, ne trezim că se cercetează de ce utilaje din componenţa unităţilor miniere au fost la acţiuni de deszăpezire în interiorul localităţilor, atunci când cele ale primăriilor nu făceau faţă, sau la inundaţii ori alunecări de teren, altele decât cele din vina activităţii miniere.