Buretele inteligent, lansat de elevii de la ”Tudor”
Elevii ce formează Centrul de Excelență al Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu au impresionat autoritățile și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean cu ideile lor. Aceștia au expus în Sala Maură a Prefecturii Gorj trei proiecte în fața prefectului de Gorj, Liviu Andrei, președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, şi directorului Viorel David. Ștergătorul de tablă inteligent, ceainăria La ”Dante” sau ”Cartea și Economia” sunt cele trei proiecte pe care elevii de la acest centru vor să le pună în practică cu sprijinul autorităților locale.
Elevii de la Centrul de Excelență au demonstrat că sunt inovatori, creativi și că încearcă să anticipeze nevoile pieței. Cele trei proiecte ”Ucenicul”, ștergătorul de tablă inteligent, La ”Dante”, ceainăria intelectualului și ”Cartea și Economia”, au fost prezentate ieri de elevi autorităților județene. Pentru realizare buretelui inteligent, elevii au fost sprijiniți de reprezentanții Artego. ”Am găsit sprijin în interiorul atelierelor Artego, unde am fost primiți ca și ucenici, am reușit să elaborăm un plan de afaceri și să confecționăm produsul”, spune Cristina Negucioiu, membru al Centrului de Excelență. Ștergătorul de tablă inteligent îl va scuti de sancțiuni pe elevul de serviciu care va uita să șteargă tabla în pauză. ”Ucenicul” va fi confecționat din materiale reciclabile, ecologice și destul de ieftine și va funcționa pe baza unui dispozitiv mecanic, activat de la un întrerupător, fiind montat pe un cadru de dimensiunile tablei. Mișcarea pe orizontală a buretelui va acoperi întreaga suprafață a tablei în doar câteva secunde. Este caracterizat de un design atractiv și este practic și util în orice sală de curs. Elevii din cadrul Centrului de excelență vor să implementeze acest proiect mai întâi în sălile de clasă ale liceului, dacă obțin finanțare. Produsul, care este unic pe piață, va putea deveni obiectul unei afaceri profitabile, prin vânzarea acestuia în școli și orașe din județ. Tinerii consideră că Ucenicul va fi cumpărat pentru că este un produs nou, prețul inițial al acestuia fiind 500 lei. Ștergătorul de tablă inteligent este un produs economic, care nu poluează, nu ridică praf, ceea ce înseamnă că nu atentează la sănătatea elevilor și profesorilor.
Ceainărie în curtea școlii
Elevii de la Centrul de excelență nu se opresc însă aici. Aceștia își propun realizarea unei ceainării în incinta liceului, unde va fi amenajată și o sală de lectură. La ”Dante”- Ceainăria intelectualului- va fi locul în care tinerii se vor întâlni pentru a discuta probleme de cunoaștere, articole din reviste de specialitate, pentru a organiza seri literare, mese rotunde. Acesta ar putea funcționa, în măsura în care elevii vor face rost de suma de bani necesară, care se apropie de 100.000 lei, într-un spațiu aflat în incinta liceului, care necesită lucrări de renovare. ”Dante va deveni clubul tânărului intelectual care va oferi confort ideatic șase zile pe săptămână, fiind dotat cu ultimele apariții editoriale din toate domeniile și rețea de Internet. Sala de lectură va deține 80% din spațiu și va fi dotată cu mobilier de bibliotecă pentru cărți, măsuțe, scaune, calculatoare”, mai explică eleva Cristina Negucioiu. Tot aici va fi instalat un minibar, iar spațiul verde din fața ceainăriei va fi amenajat corespunzător. ”Dante” va oferi, conform elevilor, sala de lectură dorită de mulți tineri din liceu sau spațiul educativ necesar întâlnirilor săptămânale. Aici își poate petrece timpul liber și profesorii care au pauze mai lungi între ore.
Carte și economie
Un alt proiect prezentat de elevii Centrului de Excelență de la CNTV este ”Cartea și economia”, prin care manualele vechi vor fi colectate și valorificate. ”Prețul va fi stabilit în funcție de aspectul manualului, el putând fi negociat dacă manualul nu arată foarte bine, dar va fi cuprins între 11 și 15 lei”, mai spune Cristina.
Profitul va fi folosit pentru ajutarea colegilor cu rezultate bune la învățătură, dar care provin din familii nevoiașe. ”Profitul ce va fi obținut va fi folosit de echipa de proiect pentru procurarea manualelor și a altor rechizite pentru elevii cu o situație materială dificile și cu rezultate bune la învățătură, aflați în imposibilitatea procurării manualelor”, mai menționează eleva Cristina Negucioiu. Conform celor care au elaborat proiectul, acesta presupune resurse foarte puține, realizează economii la fondurile extrabugetare ale școlii și asigură accesul la cultură al elevilor cu probleme sociale.
ELEVI
Centrul de Excelență a luat naștere în luna octombrie a acestui an, iar cei 70 de elevi care fac parte din centru, au lucrat la cele trei proiecte în zilele de sâmbătă și duminică.
PROMISIUNE
”Sunt plăcut surprins. E foarte important pentru noi că facem și un altfel de școală și cred că mai sunt multe de făcut. Eu fac decât o singură promisiune, că vom găsi banii legați de ceainărie. Îmi asum răspunderea că voi găsi acești bani”, spune Dorin Tașcău, directorul CNTV.
”Vă felicit pentru ce faceți. Munca voastră, rezultatele sunt cei mai puternici evaluatori pentru voi. O să fac tot ce îmi stă în putinţă ca cele trei proiecte să se realizeze”
Liviu Andrei, prefect