Biserică pentru mineri, între vilele directorilor
Minerii vor avea de acum înainte o biserică în cartierul Primăverii din Târgu Jiu. Lăcaşul de cult va purta cu hramul Sf. Varvara. Frumuseţea lăcaşului de cult va păli însă în faţa luxoaselor vile din cartierul rezidenţial din municipiul Târgu Jiu. Ieri a fost pusă piatra de temelia a lăcaşului de însuşi Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu. Sindicatele au decis ca Ziua Minerului să fie de acum înainte pe 4 decembrie.
Minerii din Gorj vor avea în curând biserica lor în cartierul “muncitoresc” din Târgu Jiu. Conducerile Complexului Energetic Rovinari şi SNLO au decis să ridice un nou lăcaş de cult cu hramul Sfintei Varvara, care este ocrotitoarea minerilor şi a copiilor. Până aici nimic rău în această iniţiativă, însă biserica va fi ridicată tocmai în cel mai luxos cartier al municipiului, acolo unde nu trăieşte nici măcar un miner. Cartierul Primăverii este presărat cu vile care se învârt după soare, care aparţin directorilor din sistem. Ieri a fost pusă piatra de temelie a noii biserici în prezenţa înaltelor feţe bisericeşti.
Liderul sindicaliştilor, Marin Condescu, spune că nu este important locul unde va fi biserica, ci iniţiativa. “Este nevoie de o biserică dedicată minerilor, pentru că suntem un judeţ care pe asta se bazează. Nu contează unde este ea făcută, contează că se face”, a declarat Marin Condescu, preşedintele USMO.
Banii pentru ridicarea biserici vor fi daţi în mare parte de către SNLO. “Sfânta Varvara este ocrotitoarea tuturor minerilor şi este nevoie să avem o biserică cu hramul acestei sfinte. Având în vedere că din cauza exploatărilor miniere a fost nevoie să demolăm biserica cu acest hram de la Fărcăşeşti, am decis să o refacem aici”, susţine Daniel Burlan, directorul SNLO.
SCHIMBARE
Ziua de 4 Decembrie devine, începând din acest an, singura sărbătoarea oficială a Minerilor, anunţă sindicatele minere din Gorj. Gata cu sărbătorile câmpeneşti din august. Primele pe anul acesta le-au încasat deja în august, aşa că alte cadouri vor primi la anul. Decizia aparţine sindicatelor miniere din Federaţia Naţională Mine Energie şi a fost luată în urma consultării angajaţilor din bazinele miniere Motru, Rovinari, Jilţ, Berbeşti, Mehedinţi.