Brâncuși, interzis turiştilor. Contre şi dispute politice la Târgu Jiu
Consilierii municipali din Târgu Jiu au votat un proiect de hotărâre prin care se interzice atingerea operelor lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. Specialiștii din cadrul Centrului „Brâncuși” vor trebui să facă un proiect cu măsurile de protejare a operelor brâncuşiene, ce va fi supus avizării Consiliului Local și, ulterior, Ministerului Culturii.
Managerul Centrului „Brâncuși” a solicitat Consiliului Local Târgu Jiu să emită o hotărâre care să prevadă anumite măsuri pentru protejarea operelor brâncușiene. În referat a specificat faptul că „distanța dintre vizitatori și operele de artă nu trebuie să fie mai mică de 2 metri în cazul Mesei Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului cu cele două bănci laterale și de 5 metri în cazul Coloanei Fără Sfârșit”. Managerul Centrului „Brâncuși” nu a mai recunoscut această propunere şi a explicat că a fost interpretat greșit. „Nu am spus... și dacă nu s-a înțeles, îmi pare rău, trebuie să rescriu textul acela, dar am să fac poetică, poate unii înțeleg mai bine poezia. Sunt doar măsuri de protecție atunci când avem grupuri care sunt dezorganizate și sunt foarte greu de controlat”, a declarat Strâmbulescu în fața consilierilor locali, la intervenția jurnalistului Narcis Daju.
Ce a avizat Consiliul Local
Primarul interimar din Târgu Jiu, Aurel Popescu, a inițiat un proiect de hotărâre în baza referatului depus de managerul Centrului „Brâncuși”, dar nu a cuprins în acesta toate soluțiile propuse de directorul Strâmbulescu. În fapt, consilierii au aprobat ca experții din cadrul Centrului „Brâncuși” să inițieze un proiect pentru asigurarea securității operelor brâncușiene, prin care să fie stabilit perimetrul de protecție a fiecărei opere în parte. Strâmbulescu a spus că la ședința viitoare va veni cu acest proiect. „Acest perimetru va fi o propunere pe care o să o facem împreună cu specialiștii și va fi stabilit și aprobat printr-o hotărâre a Comisiei pentru Monumente Istorice”, a conchis managerul Centrului „Brâncuși”. Secretarul municipiului, Grigore Jianu, a propus ca acest proiect să fie mai întâi avizat de Consiliul Local și ulterior transmis spre avizare Comisiei pentru Monumente din cadrul Ministerului Culturii.
Totodată, prin articolul 2 din hotărâre s-a decis interzicerea contactului fizic al vizitatorilor cu operele, dar și interzicerea accesului vizitatorilor în perimetrul de protecție, perimetru ce urmează să fie stabilit de specialiștii din cadrul Centrului „Brâncuși”. Consilierii au mai aprobat și interzicerea accesului în preajma pieselor ce comun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, pe aleea ce leagă Masa Tăcerii de Poarta Sărutului din Parcul Central, dar și în jurul Coloanei fără Sfârșit a persoanelor cu câini sau alte animale, biciclete, role, skateboard-uri și alte vehicule cu sau fără motor.
Au cerut retragerea proiectului
Consilierii liberali au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, motivând că nu a fost organizată o dezbatere publică. S-a supus la vot, însă majoritatea din Consiliul Local a decis ca proiectul să rămână pe ordinea de zi. „Dacă tot am bulibășit proiectul, de ce să nu îl retragem?”, a spus liberalul Eduard Berca. Mai mult, liberalii au sesizat, luni, Ministerul Culturii, pe această temă. „Am specificat exact acele lucruri care au fost prezentate în referatul înaintat de către Centrul «Brâncuși», care a fost anexat și la proiectul de hotărâre. Am specificat faptul că în ședința de comisie am discutat strict de interzicea atingerii operelor și marea majoritate a consilierilor au fost de acord cu o astfel de soluție”, a explicat Marcel Romanescu, consilier local PNL.