Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Boza: Noul CCM, cel mai bun de la înfiinţarea CE Oltenia

Contractul Colectiv de Muncă al celor 13.300 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, care va intra în vigoare la 1 aprilie, este cel mai bun din 2012 încoace, susţine managerul Sorin Boza. Acesta a precizat că plusul de bani, care va ajunge într-o formă sau alta la salariaţi, este de 80 de milioane de lei noi. Boza a spus că mai sunt multe de făcut şi eforturile vor continua în viitor, dar important este că noul contract aduce venituri în plus salariaţilor, în timp ce vechile contracte au tăiat din drepturi.

Efortul financiar făcut de Complexul Energetic Oltenia pentru majorările de salarii şi prime în acest an este de 80 de milioane de lei, a spus Sorin Boza într-o intervenţie telefonică la Accent TV. „Actualul contract colectiv de muncă este cel mai bun care a existat de la înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Ştiţi cât este efortul financiar total suplimentar, comparativ cu anul trecut? În jur de 80 de milioane. Este o sumă incredibil de mare, ţinând cont că piaţa energetică în 2018 faţă de 2017 este mult mai volatilă. Preţul mediu în primele două luni de anul trecut pe PZU a fost de 360 de lei/MWh. Anul acesta preţul a fost de 155 de lei”, a spus Boza.

 „Creşterea de productivitate fizică e zero”

Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia a explicat că s-a făcut tot ce era posibil pentru a creşte salariile cu 12-14%, în condiţiile în care producţia de energie şi lignit va fi la fel ca anul trecut. „Orice creştere salarială se poate face într-o companie a statului român doar dacă îndeplineşti două condiţii esenţiale. Prima este să ai profit, nu contează cât, un leu, doi lei. A doua este să ai creştere de productivitate. Şi această creştere de productivitate este de două tipuri: valorică şi fizică. Anul acesta, creşterea de productivitate fizică este zero. Anul trecut am făcut 15 TWh, anul acesta ne-am propus 15 TWh. Anul trecut am făcut 22,2 milioane de tone de lignit, anul acesta avem 22,2 milioane de tone. Singura creştere pentru anul acesta este productivitatea valorică, de 4,75%. Normal, creşterea salarială nu trebuia să depăşească valoarea de 4,75% pe ansamblu fond de salariu. Însă am găsit soluţii, cum am găsit şi anul trecut, când nu aveam voie să dăm deloc, şi totuşi am crescut primele, am găsit soluţii încât anul acesta creşterea pe medie, la nivelul întregii companii, să fie între 12-14%. Eforturi s-au făcut din partea administraţiei şi de asta consider că este cel mai bun contract colectiv de muncă pentru oamenii noştri, de când s-a înfiinţat acest complex”, a spus Boza la Accent TV.

Managerul companiei a spus că va mai fi o analiză în septembrie. „Este clar pentru toată lumea că mai e mult de făcut. Dar când cinci-şase ani oamenii doar au pierdut, oamenilor doar li s-a luat din drepturi, este important că am arătat că suntem deschişi să creştem salariile oamenilor. Vă promit că vom mai face o analiză în jurul lunii septembrie, dacă vom mai găsi un leu în plus, acest leu va ajunge la oamenii noştri”, a precizat Sorin Boza.

Vizualizări: 4,690

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: