Biserică şi cimitir în calea frontului de lucru la Jilţ Nord
Cariera Jilţ Nord din cadrul Complexului Energetic Oltenia trebuie să exproprieze biserica şi cimitirul din satul Runcurel, pentru a putea înainta în frontul de lucru. Acolo sunt rezerve de lignit de peste două milioane de tone. Mitropolia Olteniei şi-a condiţionat acceptul pentru strămutare de cedarea cu titlu gratuit a celorlalte biserici şi cimitire deţinute de Complexul Energetic Oltenia.
CE Oltenia a reconstruit de-a lungul anilor bisericile şi cimitirele pe care le-a dărâmat pentru a extinde carierele miniere. Pentru că Legea 137/2002 nu defineşte bisericile şi cimitirele ca active sociale, acestea nu au putut fi transferate către Mitropolie cu titlu gratuit, prin hotărâre de guvern. Compania a rămas în patrimoniu cu cimitirul de la Corneşti, cu biserica din Motru, cea de la Ştiucani şi de la Corneşti.
Compania a încercat să le transfere cu titlu gratuit, prin HG, către Mitropolie, dar după ce a întocmit toată documentaţia necesară, nişte jurişti de la guvern au spus că nu se poate, pentru că legea nu defineşte bisericile şi cimitirele drept active sociale.
Complexul nu are timp să aştepte schimbarea legii, astfel că acţionarii şi-au dat acordul să doneze aceste bunuri Mitropoliei. Este nevoie de asta pentru a obţine acceptul în vederea strămutării bisericii şi cimitirului din satul Runcurel. După obţinerea acestui accept, CE Oltenia trebuie să găsească un loc agreat de Mitropolie, unde să mute cimitirul şi biserica din Runcurel. Termenul asumat de companie pentru rezolvarea acestei situaţii este decembrie 2018.
Curtea de Conturi a stabilit în urma unui control realizat în 2014 că societatea Complexul Energetic Oltenia deţine active de utilitate publică de interes local sau zonal, nepredate către autorităţile publice locale, în valoare de 41,2 milioane de lei. Compania calculează amortizare pentru aceste active, iar pentru unele plăteşte taxe locale, deşi nu are niciun beneficiu de pe urma lor. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca măsură predarea activelor respective, care produc costuri de circa două milioane de lei pe an. Procedurile sunt însă foarte greoaie.