Cum să te ferești de căpușe și ce simptome apar după mușcătură!

Pe măsură ce vremea devine mai caldă, apar și riscuri mai puțin vizibile, dar periculoase. În iarbă, prin parcuri sau în apropierea pădurilor, căpușele pot deveni o reală problemă, mai ales dacă nu ești atent la câteva semne importante.

Căpușele sunt insecte de dimensiuni foarte mici care se prind ușor de piele, mai ales când te afli în locuri cu multă vegetație. Mușcătura lor poate părea banală, dar, în unele cazuri, poate duce la infecții serioase, cum ar fi boala Lyme.

Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția pe Facebook și a subliniat că niciun simptom neobișnuit nu ar trebui ignorat în această perioadă, mai ales după contactul cu zonele de risc.

„Ne confruntăm cu infecții care nu mai au un profil clasic. Un pacient poate ajunge la dermatolog cu o leziune banală și, în câteva zile, să ajungă la terapie intensivă. Fără tratament infecția poate progresa spre paralizie facială, tulburări cardiace și afecțiuni articulare cronice.

Examinați întotdeauna copiii la întoarcerea de la locurile de joacă! Apariția oricărui simptom după mușcătură necesită evaluare medicală rapidă”, a transmis Tudor Ciuhodaru pe Facebook. 

Unul dintre semnele care pot apărea după o mușcătură de căpușă este o erupție pe piele, cunoscută sub numele de eritem migrator. De obicei, se formează un cerc roșu, cu un centru mai intens colorat, care seamănă cu o țintă. Această manifestare apare la câteva zile și poate indica prezența bolii Lyme.

Căpușele sunt mai active în zilele călduroase, de aceea este recomandat să alegem haine care să ne protejeze: pantaloni lungi, care să fie introduși în șosete și bluze cu mâneci lungi, ca pielea să fie cât mai puțin expuse.

De asemenea, purtarea unor haine în nuanțe deschise face mai ușoară observarea căpușelor, iar încălțămintea ar fi bine să fie complet închisă, fără tăieturi sau găuri.

Vizualizări: 257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: