Biserică declarată monument istoric, reabilitată
O biserică veche de două secole, din comuna gorjeană Urdari, este reabilitată cu bani de la bugetul local. Lăcaşul de cult a fost declarat monument istoric, iar valoarea totală a investiţiei este de circa un milion de lei.
Lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai frumoase biserici din Gorj, monument istoric, sunt aproape de final. Primarul din Urdari, Mihai Calotă, spune că în următoarele două săptămâni vor începe lucrările la acoperișul lăcașului de cult.
”Biserica de la Urdari este monument istoric și are o valoare de construire în valoare de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Până în prezent au fost băgați bani din bugetul local. În maxim 2 săptămâni ne vom apuca de lucrări la acoperiș, fiind pusă tablă de alamă pe lăcașul de cult”, a spus primarul din Urdari, Mihai Calotă, la Târgu Jiu Tv.
Biserica „Sfântul Nicolae şi Sfântul Ioan Botezătorul” este o biserică de zid de secol XIX, care are pictura originală ce abia se mai vedea din cauza fumului de la lumânări. Pereții erau atât de crăpați, de la cutremurul din 1938, încât puteai vedea afară prin ei.
Biserica din satul Urdari a fost ctitorită pe proprietatea și din fondurile boierului Costache Urdăreanu, pentru nevoile clăcaşilor de pe moşia lui. Lucrările au fost începute în anul 1818, iar finalizarea și sfințirea s-a făcut în anul 1836 de către Zamfir Urdăreanu, ginerele lui Dumitrache Urdăreanu, care era preot al satului. În anul 1891, lăcașul de cult a fost rezidit cu tiranți metalici și învelitoarea a fost refăcută de către preotul Zamfir Roman împreună cu Dumitru Morăreţu. La cutremurul din 1938, s-au produs fisuri în zidărie pe direcţia est-vest, respectiv la pereţii altarului, naosului, pronaosului şi pridvorului.