Biserică de lemn din Bălăneşti, loc de meditaţie
O biserică de lemn monument istoric, ce datează din secolul XVII a fost salvată de la dispariţie de locuitorii comunei Bălăneşti. Lucrările care au început în urmă cu cinci ani se apropie de final, iar lăcaşul de cult va reintra în circuitul turistic.
Preotul din localitate, Constantin Bălăieţ, spune că pentru a pune biserica pe picioare a fost nevoie de un efort foarte mare din partea oamenilor. „Biserica de lemn picase în mijlocul cimitirului, la câţiva metri în spate. Din ea mai rămăseseră câteva bârne. Cu oamenii am numerotat toate scândurile şi le-am pus la loc. De asemenea, bârnele distruse au fost înlocuite cu unele noi, de stejar. În prealabil a fost făcut un proiect, ce a fost avizat de Ministerul Culturii. Am făcut o temelie din piatră exact după proiect. Totul a început în urmă cu cinci ani de zile”, spune Constantin Bălăieţ. Mai rămâne de refăcut doar interiorul, catapeteasma. „De asemenea, şiţa a fost înlocuită cu una nouă, adusă de la Polovragi, singurul loc din Gorj unde se mai fabrică aşa ceva. „Şiţa a fost realizată la Polovragi, singura zonă din Gorj unde se mai fabrică aşa ceva. Şiţa este dată cu o soluţie de protecţie. A fost o muncă titanică”, mai menţionează preotul. Proiectul a fost susţinut financiar din sponsorizări.
Loc de meditaţie
Dar dorinţa preotului nu se opreşte doar la finalizarea lăcaşului de cult. Acesta şi-a propus ca în apropierea bisericii să fie constituit un loc de meditaţie. „Vreau ca această bisericuţa să fie un străjer, un loc de meditaţie, de rugăciune la intrarea în cimitir. Închis cu gard din lemn, un loc de meditaţie. Linia aceasta a Bălăneştilor este foarte importantă pentru că sunt şapte monumente istorice pe raza parohiilor Bălăneşti, Voiteşti şi Glodeni”, mai relatează Constantin Bălăieţ.