Bărbatul decedat în faţa spitalului era lăcătuş la termo Rovinari

Grigore Dragomir, bărbatul de 57 de ani decedat joi peste stradă de spitalul din Rovinari, era lăcătuş la termocentrala din localitate. Prima concluzie a medicilor legişti este că bărbatul nu avea pneumopatie acută, așa cum a fost diagnosticat la Spitalul Rovinari, cauza decesului fiind insuficienţă circulatorie acută și ischemie miocardică acută. Diagnosticul greşit vine să completeze tabloul şi aşa sumbru al pacientului care nu a fost internat din lipsă de locuri şi care a murit peste stradă de spital, fără ca vreun medic să iasă pentru acordarea primului ajutor.

Concluziile medicilor legiști arată că Grigore Dragomir avea insuficiență circulatorie acută și ischemie miocardică acută în ultimele sale clipe de viață, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât pneumopatie acută, așa cum a fost diagnosticat la Spitalul Rovinari. Cunoscuţii acestuia spun că medicii i-au administrat un tratament pentru pneumopatie fără să i se fi făcut o electrocardiogramă care poate ajuta la descoperirea din timp a problemelor cardiace pe care acesta le avea.

În privinţa plămânilor, boală la care ar fi trebuit să se manifeste pneumopatia, aceştia erau „curaţi” în măsura în care se poate spune așa ceva despre cineva care a lucrat ani de zile în carieră. Bărbatul era lăcătuș la termocentrala de la Rovinari și avea căile respiratorii afectate de calitatea aerului pe care îl respira, praful de cărbune fiind omniprezent. Asta nu a generat însă decesul, acum familia îndoliată depunând plângere inclusiv la Colegiul Medicilor pentru a se găsi un vinovat pentru cele întâmplate.

Primarul Filip cere explicaţii

În curs este şi o anchetă a poliţiştilor gorjeni, dar până vor veni expertize și contraexpertize vor mai trece luni, dacă nu ani. O anchetă a fost cerută și de primarul Robert Filip, care își vede năruite proiectele de modernizare a spitalului odată cu acest scandal. Cu câteva zile în urmă el anunţase că va fi introdus un sistem de acces pe bază de cartelă în spital tocmai pentru ca monitorizarea activităţii medicilor să se facă mai bine.

Acum edilul vrea și el explicații pentru cele întâmplate, mai ales că pacientul a murit la câteva zeci de metri de spital, fără ca vreun cadru medical din spital să îi acorde primul ajutor. Omul venise la spital pentru a doua oară în acea zi fatidică plângându-se că îi este rău. După ce i-a fost administrată o injecţie de ampicilină i s-a comunicat că trebuie internat, dar că nu există paturi disponibile. Dragomir a plecat acasă și a revenit seara în stare și mai proastă, i s-a făcu injecția și a plecat din nou spre casă. Nu a mai mers însă decât foarte puțin pentru că a picat din picioare, iar în scurt timp a decedat.

Reacţia dură a unui medic brașovean

O reacţie fermă pe acest subiect a venit până acum din partea unui cunoscut medic din Brașov, care a analizat pagina de internet a spitalului din Rovinari, fiindu-i suficient pentru a-și da seama că unitatea medicală are mari probleme. Dr. Dan Grigorescu a făcut un amplu comentariu despre situația de la Rovinari, opiniile sale stârnind reacții dintre cele mai diverse. „Doamne, cum de-i mai rabzi? Pe neoamenii, pe proștii, pe ignoranții, pe mincinoșii, pe dezinteresații și pe inepții care și-au făcut culcuș în sistemul de sănătate publică. (…) iată inepțiile debitate de medicul de gardă responsabil de această situație: "Inițial nu au fost paturi în salonul meu, dar după aceea am găsit paturi în salonul altui medic și s-a decis ca pacientul să rămână acolo. Eu nu știu ca dumnealui să fi plecat acasă, pe mine nu m-a anunțat nimeni că acest pacient a plecat acasă...Fusese internat în cursul zilei cu pneumopatie acută" - a afirmat medicul Roxana Gherghina. Duamnă dragă, mata ne iei de proști pe toți? Cum adică, vrei să acreditezi ca adevărată minciuna că internările de urgență se fac doar în paturile din saloanele medicului de gardă și nu pe oricare alt pat liber din spital? Ca dup-aia să spui că ai găsit „paturi” (deci mai multe!) „în salonul altui medic”(deci saloanele sunt ale medicilor, nu ale spitalului?). Și să mai zici că „s-a decis ca pacientul să rămână acolo”. Cine stă în spatele impersonalului „s-a decis”? Și de ce „să rămână acolo” și nu „să fie internat acolo”? Și cum de mai ai tupeul, duamnă, să spui că pacientul „fusese internat în cursul zilei”, când rezultă clar că nu a avut Foaie de observaţie și nici nu a plecat cu bilet de externare, ci simplu, a fost pur și simplu trimis acasă? Iar în final, să mai ai și tupeul să spui că nu ai știut că „acest pacient a plecat acasă”, asta pentru că nu te-a anunțat nimeni de așa ceva! Câtă lașitate, atâta nerușinare! Dar și multă frică de consecințele faptelor cuiva, pe care acel cineva nu vrea să și le asume! După o astfel de revoltă, am simțit nevoia să accesez site-ul spitalului din Rovinari. Și ce am găsit? Un spital în derivă...”, a comentat medicul brașovean.

Vizualizări: 4,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: