A ieşit din spital şi a murit. Medic: Nu lucrez peste drum
O răceală l-a lovit pe Grigore Dragomir zilele trecute, dar nimeni nu credea că viaţa lui se va sfârşi la 57 de ani. Gorjeanul a mers joi la spitalul din Rovinari, i s-a administrat un antibiotic şi urma să revină seara pentru o nouă injecţie. Medicul de gardă susţine că i-a făcut testul de alergie. Seara i-a administrat injecţia, dar bărbatul s-a simţit rău. Deşi figura ca internat, a plecat spre casă, cum făcuse şi după prima injecţie. Avea mâna umflată şi era lac de apă când a ieşit din spital, cel mai probabil ca reacţie la injecţie. A apucat să treacă strada şi a murit. Nimeni din spital nu a ieşit să îi acorde primul ajutor.
Sunt anchete peste anchete după moartea lui Grigore Dragomir. Nimeni nu înţelege cum un om a căzut peste stradă de spital, iar medicul lui, deşi a fost anunţat, nu a ieşit să îi acorde primul ajutor. Şi de ce ambulanţa, care era în faţa spitalului, nu s-a deplasat câteva zeci de metri, pentru că nu a apelat nimeni 112.
Medicul: Nu lucrez peste drum de spital
Medicii au însă argumente pentru faptul că nu au părăsit spitalul. Grigore Dragomir era pacientul doctoriţei Roxana Gherghina. Aceasta susţine că nu are voie să părăsească spitalul şi că ea nu lucrează peste drum de spital. „Mi s-a comunicat că ar fi vorba despre un pacient. Nu am înţeles exact dacă era internat sau consultat la noi. Mi s-a cerut să merg la faţa locului să văd pacientul. Răspunsul a fost că nu pot să părăsesc spitalul. Pacientul trebuie adus cu Ambulanţa. Eu nu îmi desfăşor activitatea peste drum de spital. Dacă s-ar fi întâmplat acelaşi lucru cu alt pacient cât eu eram plecată, tot eu aş fi răspuns”, a spus Roxana Gherghina.
Medicul susţine că nici nu ştia că pacientul a părăsit spitalul şi că îi găsise până la urmă loc într-un salon: „Inițial nu au fost paturi în salonul meu, dar după aceea am găsit paturi în salonul altui medic și s-a decis ca pacientul să rămână acolo. Eu nu știu ca dumnealui să fi plecat acasă, pe mine nu m-a anunțat nimeni că acest pacient a plecat acasă. La noi, în UPU, a fost adus la 22.10 în stop cardio-respirator. Fusese internat în cursul zilei cu pneumopatie acută”. Dr. Roxana Gherghina a precizat că a făcut prima injecţie la ora 15.00, după testul alergologic, iar pe a doua la ora 21.45.
Director: Pacientul figura ca internat
Organele de control au dispus anchete în urma tragediei produse aproape de spitalul din Rovinari. Spitalul va sesiza şi Colegiul Medicilor Gorj, precum și Ordinul Asistentelor. Au demarat anchete Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică Gorj.
Şi la nivelul spitalului din Rovinari a fost dispusă o anchetă, a spus directorul Adrian Murea. „Se vor lua declaraţii doctorului implicat, pacienţilor care se aflau atunci în spital. O măsură administrativă trebuie luată neapărat. O să fie sesizate Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistentelor, să se verifice toate procedurile care s-au făcut la respectivul pacient. Să fie verificat inclusiv modul în care s-a administrat tratamentul. Pacientul a fost internat pe secţie, iar evenimentul tragic a avut loc la poarta spitalului. Nu înţeleg cum s-a ajuns în situaţia de a pleca din spital, dacă a plecat de bunăvoie. Nu ştiu cum ar fi fost posibil să fie lăsat acasă”, a spus Adrian Murea, managerul spitalului.
Medicul acuzat de malpraxis, mutat în Ambulatoriu
Până la rezultatele necropsiei, medicul acuzat de malpraxis a fost mutat, după cum a comunicat directorul Murea: „Nu s-a putut stabili un diagnostic precis. Pacientul a venit cu o simptomatologie neclară. Mi-e teamă că singurul în măsură să-şi dea cu părerea o să fie medicul legist. N-aş vrea s-o consider pe doamna doctor vinovată. Orice om are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dar, până atunci, pentru buna efectuare a anchetei, o perioadă o s-o rog să se ocupe numai de Ambulatoriu, să nu mai facă internări până se soluţionează acest caz. Nu vreau s-o consider din start vinovată”.
Întrebat dacă medicul a fost împiedicat de un protocol să dea o mână de ajutor bolnavului care își dădea ultima suflare peste drum de spital, directorul Adrian Murea susține că el l-ar fi încălcat: „Fiecare are sufletul cum îl are. Fiecare răspunde pentru faptele lui. Pacientul nu mai poate fi readus la viaţă acum. Probabil că, dacă aş fi fost eu, m-aş fi repezit să încerc să-l salvez. Nu există o procedură împotriva vieţii omeneşti. Este un protocol care spune că trebuie sunat la 112”. Şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus la un post de televiziune că ar fi ieşit din spital să acorde primul ajutor pacientului.
Ajutat de femeile de pe stradă, nu de cadrele medicale
Grigore Dragomir a primit ajutor doar de la oamenii de pe stradă, cărora le-a fost imposibil să înţeleagă de ce angajaţii spitalului refuză să intervină. Nişte femei i-au acordat primul ajutor, până când la faţa locului a ajuns fiul victimei, care e poliţist în Rovinari şi care şi-a dus tatăl la spital.
„Era vecin cu mine și îl cunoșteam. A picat în fața mea, lângă o bancă, aici peste stradă de spital. Cu mâna pe inimă vă spun că îmi pare nespus de rău că nu am putut să fac pentru el mai mult ca să îl ajut. Nu a venit salvarea, nu a venit nici un doctor, eu cu niște femei și vreo trei fete am încercat să îl ajutăm până a venit băiatul dumnealui ca să îl ia cu mașina și să îl aducă din nou la spital. Era deja mort când a intrat din nou cu el pe poarta spitalului. Nu se poate așa ceva, să mori lângă spital și lângă o ambulanță care nu vine să te ajute pentru că nu ai mai apucat să suni la 112. În ce țară am ajuns să trăim, de fapt să murim, dacă se întâmplă lucrurile astea?”, a spus femeia care a acordat primul ajutor celui căzut pe stradă, lângă spital.