Începe Târgul Meşterilor Populari. Care sunt noutăţile din acest an

Târgul Meşterilor Populari din România debutează luni, 21 august, la Târgu Jiu şi aduce peste 60 de meşteri populari din toate colţurile ţării. Târgujienii, dar şi turiştii care vor poposi în Gorj în aceste zile vor avea ocazia să-şi achiziţioneze produse din ceramică, pielărie, costume populare, icoane, dar şi alte obiecte specifice artei populare. Pentru prima dată va fi prezent la târg un meşter din Drăgoieni care face pictură pe lemn.

Cea de-a XII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România începe luni, de la ora 11.00, pe Victoria Veche, vizitatorii putând admira şi anul acesta lucrări specifice artei populare. „Sunt meşteri populari din aproximativ 20 de judeţe ale ţării, din toate zonele etnofolclorice ale României. Sunt şi noutăţi, sunt meşteri care participă pentru prima dată. Avem ceramişti din Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Olt şi Harghita. Avem obiecte de pielărie, arta lemnului, costume populare, covoare olteneşti, cusături şi împletituri, vioară cu goarnă, icoane, metalo-plastie, ouă încondeiate. Se pot găsi picturi pe sticlă, picturi etno, bijuterii”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Pentru prima dată va fi prezent la târg un meşter popular din Drăgoieni, o doamnă care face pictură pe lemn, ceva asemănător cu ceea ce fac saşii în Transilvania. „Am descoperit la Drăgoieni o doamnă, un meşter popular care face pictură pe lemn, cam ceea ce fac saşii în Transilvania. Adică, mese pictate, scaune pictate, este o trecere de la arta populară spre arta decorativă, spre obiectele de interior”, a mai spus Ion Cepoi.

Prea puţine căsuţe din lemn

Şeful Centrului de Creaţie a ţinut să muştruluiască puţin autorităţile locale pentru numărul mic de căsuţe puse la dispoziţia meşterilor populari. „Sunt aproximativ 60 de participanţi, ca de fiecare dată. De ce nu aducem mai mulţi? Am putea să aducem sute, nu e nicio problemă, dar nu avem decât 20 de căsuţe. Nu ar fi motivant nici pentru meşteri şi nici pentru cumpărători. Atât suportă Târgu Jiu la această oră, este numărul maxim”, a declarat Ion Cepoi, şeful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Vizualizări: 3,979

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: