A renunțat la comerț și a revenit la ceea ce a învățat de la părinți
În timp ce unii renunţă la munca în agricultură, alţii investesc și preferă să trăiască din asta. Este şi cazul unui tânăr în vârstă de 36 de ani din judeţul Gorj. A renunţat la jobul de comerciant. Deşi îi plăcea ceea ce făcea, clienţii erau din ce în ce mai puţini, iar asta l-a făcut să se reprofileze.
Lucian Becheanu este un tânăr din comuna Băleşti, judeţul Gorj. A lucrat mai mult timp în domeniul vânzărilor, însă acest lucru nu i-a adus mulţumire pe plan financiar. Astfel, împreună cu familia lui a pus bazele uneia dintre cele mai mari pepiniere din judeţul Gorj.
”Până în 2015, am activat în Târgu Jiu cu o afacere. Vindeam îmbrăcăminte şi încălţăminte. Odată cu deschiderea mall-ului nu a mai mers şi a trebuit să revin la ceea ce a făcut tata, care a fost o gură de aer pentru mine”, spune Lucian.
În timp ce alţii fug de agricultură, Lucian crede că aceasta este soluţia cea mai bună pentru viitor. Acum au ajuns să vândă pomi fructiferi, însă clienţii au fost reticenţi din cauza noilor scumpiri.
”Norocul meu a fost că am avut pe cineva în familie care m-a instruit. Problema multor tineri este că nu au pe cineva care să-i ajute. Este un drum plăcut şi cred că va avea viitor. Va fi o criză alimentară si este foarte important ca noi să producem şi să deținem controlul şi să nu cumpărăm marfă din Grecia și Turcia. De două săptămâni am început livrările. Oamenii au fost reticenţi cu scumpirile acestea de gaze, curent, dar ușor-ușor încep să își revină, iar vânzările merg”, mai spune tânărul.
Lucian oferă şi un sfat tuturor tinerilor care vor să lucreze în agricultură. ”Important este să iei inițiativă, să fii perseverent. La început este greu, dar după un timp se văd rezultatele. Ca in orice afacere”, a mai declarat Lucian.
Tatăl tânărului gorjean spune că sunt costuri destul de mari, însă tot de merită să munceşti în agricultură. ”Se merită. S-au scumpit toate, noi trebuie să mergem mai departe. Asta este, nu avem ce face. Invităm tot tineretul, mai ales că acum se dau multe fonduri şi să investească”, a spus Nicolae.
Judeţul Gorj are un sol destul de bogat în resurse benefice pentru culturile de meri, peri şi pruni. ”Se pretează soiuri care sunt rezistente atât la condiţiile meteo, cât şi la gradul de fertilitatea al solului. Cei care vor să facă o plantație trebuie să facă un studiu de fezabilitate şi să asigure un anumit grad de fertilitate. În județ se pretează culturi de pruni, măr şi cireși, mai ales în zona Turcinești, dar şi în funcție de dorințele fiecăruia și afinitatea lor”, a spus Mirela Drăgănescu, consilier agricol.
Un pom fructifer se vinde cu 15 lei, iar comenzile cresc de la zi la zi.