Care este rolul unui robinet cu termostat? Este acesta util?
Unul dintre elementele folosite pentru distribuirea caldurii in locuinte care este cel mai des folosit este caloriferul sau radiatorul. Astfel, oamenii pot obtine si chiar mentine temperatura dorita intr-o incapere.
Daca pentru setarea temperaturii dorite se folosesc adesea termostate, instalate la centralele termice, mai exista si posibilitatea alegerii unui robinet cu termostat, montat la un calorifer.
Care este diferenta dintre un termostat pentru centrala si un robinet cu termostat?
Cu toate ca principala functie a celor doua tipuri de dispozitive – termostat pentru centrala si robinet cu termostat pentru calorifer – este aceea de a permite controlarea si setarea temperaturii dorite din locuinta, exista si diferente evidente intre acestea. De la modul de instalare si functionare, pana la posibilitatea de control a acestora, toate reprezinta diferente importante dintre acestea.
Totusi, principala diferenta dintre cele doua tipuri de termostat este aceea ca termostatul instalat la centrala permite stabilirea temperaturii din camera in care se afla termostatul, in cazul robinetului cu termostat, acesta perimte setarea unor temperaturi diferite in fiecare camera, prin montarea lui pe caloriferele din camerele respective.
Cum functioneaza si care este rolul unui robinet cu termostat?
Un robinet cu termostat mentine temperatura dorita intr-o camera, prin controlarea fluxului de apa calda in interiorul caloriferului pe care este montat un astfel de robinet.
Cele trei componente principale ale unui robinet cu termostat sunt un cap termostatic, corpul acestuia si un senzor de temperatura. Astfel ca prin intermediul capului termostatic se seteaza temperatura dorita, iar senzorul are rolul de a detecta nivelul de caldura; cand temperatura scade sub nivelul setat, robinetul termostatului deschide valva de acces a apei calde in interiorul caloriferului, pentru a incalzi camera.
Odata ce temperatura din camera a ajuns la nivelul setat, robinetul va inchide valva de acces, astfel incat sa nu mai fie produsa caldura.
Prin urmare, rolul pe care il are un robinet cu termostat este acela de a controla confortul termic separat, in fiecare camera, mai ales daca in casa locuiesc mai multe persoane, cu preferinte si gusturi diferite.
Cum si unde se monteaza un robinet cu termostat?
Dupa cum este mentionat si la inceputul articolului, robinetul cu termostat se monteaza pe un calorifer, permitand astfel controlarea temperaturii din camera in care este montat caloriferul respectiv. De obicei, pentru montarea caloriferelor care fac parte dintr-un sistem de incalzire cu centrala termica se folosesc fitinguri din polipropilena, datorita rezistentei ridicate pe care acestea le au la temperaturile inalte si chiar la agentii chimici.
Este recomandat ca un astfel de robinet sa fie montat in pozitie orizontala, la o distanta de aproximativ 80 mm fata de calorifer, pentru ca senzorul termostatului sa nu ofere rezultate eronate. De asemenea, nu este recomandat robinetul cu termostat pentru caloriferul din baie, deoarece umiditatea si aburii produsi de apa calda pot induce in eroare senzorul de temperatura.
In concluzie, folosirea unui robinet cu termostat, montat pe caloriferele din camere, nu contribuie numai la obtinerea confortului termic dorit, ci si la o economisire a consumului de agent termic.