Banii europeni ajung cu greu la firmele gorjene

Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au venit joi, 9 martie, la Târgu Jiu, pentru a prezenta oamenilor de afaceri posibilităţile de accesare a fondurilor europene. La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţii unor firme de consultanţă, care au spus că noile condiţii de eligibilitate îngreunează accesarea fondurilor. Consultanţii susţin că firmele devin reticente şi din cauza zvonurilor potrivit cărora nu ar fi o competiţie loială în ceea ce priveşte alocarea banilor.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au prezentat investiţiile ce pot fi realizate de microîntreprinderi şi de IMM-uri. „Ne-am propus să promovăm în judeţul Gorj finanţări pentru mediul de afaceri. Programul Operaţional Regional 2014-2020 are o alocare de 715 milioane de euro la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia. Aproximativ 82 de milioane de euro sunt special destinate mediului de afaceri prin axa prioritară II. Sunt active două priorităţi de investiţii, şi anume «Sprijinirea microîntreprinderilor» şi «Sprijinirea creării şi extinderii capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor»”, a declarat Marilena Alecu, director Politici Regionale şi Comunitare în cadrul Agenţiei Regionale Sud-Vest Oltenia.

De ce „refuză” banii UE

Finanţările ce pot fi obţinute de firme ajung până la un milion de euro. Deşi sumele sunt destul de atractive, consultanţii spun că afaceriştii sunt reticenţi în accesarea fondurilor europene. „Firmele ar fi interesate să acceseze fonduri europene, dar condiţiile s-au îngreunat pentru aceste proiecte. Firmele devin reticente şi din cauza zvonurilor care s-au răspândit în mediul privat, de cele mai multe ori neadevărate, că nu este o competiţie reală şi loială pentru obţinerea fondurilor. O altă problemă este calitatea acestor proiecte, pentru că acolo se judecă, la nivel regional sau poate naţional, calitatea lor”, a declarat Nicu Marian, reprezentantul unei firme de consultanţă. Acesta a mai precizat că e foarte greu să se ajungă la evaluări de 60-65 de puncte pentru ca proiectul să fie considerat eligibil. „Cofinanţarea n-ar fi o mare problemă, având în vedere că pentru microîntreprinderi este de minim 10%. Un element inedit venit în alocarea bugetară 2014-2020 este că ei trebuie să dovedească, la data semnării contractului, că deţin această cofinanţare printr-un extras de cont sau scrisoare de garanţie bancară, ceea ce până acum nu s-a cerut. Mergându-se pe decontări prin cereri de plată, în avans, nu era nevoie ca ei să deţină întreaga sumă de cofinanţare la data semnării contractului”, a precizat Marian Nicu.

Vizualizări: 808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: