Bani și mâncare, șpaga la BAC-ul din Gorj. Lucrările, refăcute acasă!
Ancheta demarată în vară de procurorii gorjeni în dosarul presupuselor șpăgi despre care se vorbea că ar fi fost date la examenele de bacalaureat desfășurate la Bustuchin și la Târgu Jiu a confirmat din plin suspiciunile pe care le aveau cei care au instrumentat cercetările. În prima localitate banii au fost strânși de la elevi și dați la dascăli, în timp ce, în municipiu, mesele îmbelșugate au fost oferite examinatorilor cu dărnicie, mai ales că veneau de la patronul unuia dintre cele mai frecventate restaurante din oraș, ai căror băieți gemeni trebuiau să promoveze cu note cât mai mari.
Dascălii de la Bustuchin nu au avut nicio reținere înaintea examenelor de bacalaureat în a-i lăsa pe elevii de aici să strângă faimosul „protocol”, pe care l-au împărțit ulterior cum s-au priceput, mai ales că au fost îngăduitori și le-au spus absolvenților de liceu răspunsurile la probleme sau i-au lăsat să copieze. Evident că asemenea servicii ”costă”, prețul plătit însă acum fiind mult mai mare. Directorul Liceului Tehnologic de la Bustuchin, Ion Claudiu Perescu, precum și adjuncta sa, Elena Popescu, au fost trimiși „la pachet” în judecată pentru luare de mită.
Perescu era președinte al comisiei de examinare, iar adjuncta lui era membră a comisiei, suficient cât să organizeze examenele așa cum și-au dorit elevii, liceul din Bustuchin fiind renumit în anii trecuți pentru notele proaste pe care le obțineau absolvenții de aici. „Uzând de autoritatea pe care o aveau asupra celorlalţi membri ai comisiei de examen, în calitate de director şi director adjunct la acelaşi liceu, au acceptat strângerea de bani de la elevi înainte de susţinerea examenului, beneficiind şi ei de aceste sume folosite sub formă de protocol şi ulterior au rezolvat o parte din subiecte la limba şi literatura română sau au determinat ca la matematică un alt profesor să le rezolve şi să fie dictate elevilor în timpul examenului”, spune Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Șpăgile de la Târgu Jiu
Directorul adjunct al Liceului Energetic nr 1 din Târgu Jiu, Vasile Udroiu, va avea și el multe explicații de dat în fața instanței, în calitatea de membru al comisiei de examinare de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” acesta uzând de prietenia sa cu omul de afaceri Nicolaie Crețu, pentru a-i ajuta pe cei doi fii gemeni ai amicului său pentru a obține note cât mai mari. Atât de mari încât chiar și colegii băieților lui Crețu au luat doar 9 și 10 la matematică. Nimeni nu avea de ce să se „supere”, mai ales că toți absolvenții de clasa a 12-a de la cele două licee amintite au făcut banchetele de final de an la restaurantul lui Crețu. Anchetatorii au descoperit că aici au mâncat și membrii comisiilor de examinare de la BAC, iar în sălile de examen protocolul a fost asigurat tot de către omul de afaceri… În schimbul acestor „servicii”, cei doi copii ai omului de afaceri au făcut lucrările de la română și matematică așa cum au dorit ei, scoțându-le chiar din clasă pentru a le putea scrie în liniște acasă și a fi siguri că nu greșesc răspunsurile.
Faptele
„Ca modalitate de fraudare a examenului, atât la limba română cât şi la matematică, Creţu D. şi Creţu C., cei doi fii ai inculpatului Creţu Nicolaie, au fost învăţaţi să facă anumite semne pe lucrări pentru a fi identificate şi în situaţia în care n-ar fi reuşit să rezolve subiectele, lucrările să poată fi înlocuite după examen, astfel cum s-a întâmplat la proba scrisă la limba română.
Inculpatul Udroiu Vasile a recunoscut că i-a învăţat pe cei doi elevi ce semne să facă pe lucrările de matematică. Întrucât cei doi fii ai inculpatului Creţu Nicolaie nu au finalizat lucrările la proba scrisă la limba română, inculpatul Udroiu Vasile le-a înlocuit ulterior după examen, situaţie în care a fost contrafăcută semnătura profesorilor supraveghetori. (…) Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrările la limba română ale celor doi fii ai inculpatului Creţu Nicolae au fost scoase din centrul de examen prin intermediul acestuia şi le-au fost date să fie refăcute, iar foaia suplimentară din mijloc a fost completată de cei doi elevi în afara examenului, fiind contrafăcute semnăturile profesorilor supraveghetori I.O. şi P.I.. Lucrările refăcute au fost introduse ulterior la centrul de evaluare de la Liceul Tehnologic, unde s-au corectat”, menționează Parchetul.
În ceea ce privește examenul de matematică, toți elevii din clasa unde erau copiii lui Crețu au copiat „pe rupte”, anchetatorii descoperind că toți au fost notați cu note cuprinse între 9.00 și 10.00, clasa fiind una de… genii. Toți cei menționați în ancheta Parchetului vor trebui însă să își pună însă acum mintea la contribuție și să dea explicații în fața magistraților care vor judeca dosarul respectiv, inculpații riscând pușcăria pentru acuzațiile de corupție ce le sunt aduse.