Băciţa Mărioara și-a înregistrat stâna şi tocanul la OSIM

Mărioara Băbu, proprietara stânei Ștefanu de pe Transalpina, și-a înregistrat aşezarea păstorească, dar și preparatele culinare proprii la Oficiul de Stat pentru Invenţii și Mărci (OSIM). Băcița spune că a inițiat acest demers pentru că nu doreşte ca altcineva să preia denumirea stânei și nici să folosească denumirea de tocan de oaie, dar și pentru că prin dobândirea acestor înscrisuri dă dovadă, în faţa clienţilor și a organelor de control, de seriozitate.

Mai exact, Mărioara Băbu a înregistrat la OSIM denumirea de Stâna Ștefanu, dar și tocanul de oaie, balmoșul și telemeaua de Ștefanu. A plătit 1000 de lei pentru a-şi înregistra stâna și pentru sigla acesteia, dar și câte 250 de lei pentru fiecare preparat.

Certificatele sunt valabile timp de 10 ani, după care pot fi reînnoite. ”Am înregistrat la OSIM stâna și preparatele. De ce am făcut treaba asta? De exemplu, turiştii se duc în vârf, unde se duc acolo le spun că e Stâna Ștefanu. Au fost vânzători care au pus pe etichetă brânză de la Stâna Ștefanu. Dacă cineva va folosi mai mult de 5 litere din numele meu, pot să mă îndrept asupra lor. Nu știu dacă va fi nevoie, dar sunt mulţumită că am reuşit. Demersurile le-am făcut de un an. Pe chestia de certificat de producător, cum figurez eu acolo, când au văzut controalele și au văzut și înregistrarea la OSIM, deja era în derulare, nu ieşise certificatul, m-a ajutat foarte mult. Arată că e un lucru serios”, a declarat Mărioara Băbu.

Stâna Ștefanu este la mare căutare în rândul turiştilor, mai ales în perioada de vară, când vremea permite accesul în zona în care este situată. Băcița Mărioara vrea ca în noul sezon, pe care speră să-l înceapă la 1 mai, să dezvolte stâna, pentru a le oferi turiştilor noi preparate, dar și condiții mai bune pe perioada şederii lor la aşezarea păstorească. ”Vreau să diversific preparatele, să bag și bulzul, pe care toată lumea îl cere. Vom face și plăcintă cu brânză. Și clătite, virsli. O să amenajez și un loc de joacă, să aibă unde să se joace copiii, pentru că mulți plângeau, că nu vor să stea. Îl realizăm din lemn, simplu, să nu fie nevoiţi părinții să-i supravegheze, că se lovesc. Vom avea leagăne, tobogane. Chiar din primăvara vom avea toate acestea”, a explicat Mărioara Băbu.

Galerie foto


Vizualizări: 3,065

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: