Aurel Medințu: Pentru mine este un paradox ce se întâmplă la CEO
Concedierile colective ce vor avea loc la nivel de CE Oltenia nu sunt suficiente pentru ca societatea să se redreseze. Asta spune Aurel Medințu, fostul director al Diviziei Energetice din cadrul companiei. Medințu spune că urmărește cu interes ce se întâmplă în cadrul societății, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la plecarea sa. Medințu a lansat și o provocare membrilor Directoratului CE Oltenia prin care să arate dacă sunt sau nu specialiști.
Reporter: Ce ați mai făcut după ce ați plecat din CE Oltenia?
Aurel Medințu: Nu am mai făcut nimic, așa, deosebit. Am urmărit cum reflectează presa rezultatele acestea din complex după plecarea noastră. Adică descrie ce le spune ceilalți. Pentru mine este un paradox. Urmărind și mai știind despre ce este vorba, este un paradox. Adică se produce mai puțin, se produce mai prost, că toți indicatorii tehnici sunt la pământ, dar se zice că, totuși, e bine. Vă dați seama cum o să fie atunci când o să fie rău dacă acum e bine?! Când o să fie rău o să fie catastrofic. Situația e complicată, e grea.
Rep.: Vor urma concedieri la nivel de companie. Cum vedeți acest aspect?
A.M.: Aici în complex este treaba foarte simplă. Trebuie să produci mult, să produci cu preț de cost mic. Dar cum faci treaba asta? Dacă nu se înțelege până la urmă, dacă în toată lumea energia pe cărbune este în restrângere de activitate și noi o ținem langa că să păstrăm toate grupurile, toți minerii, să-i plătim pe aceia de la cap de bandă ca pe directorii de la bancă, deci o ținem langa așa, o să cadă și ceea ce n-ar trebui să cadă decât peste vreo 10-15-20 de ani. Nu-i vorba de restructurare. Păi bun, dai afară oameni, dar dacă menții toate echipamentele, echipamentele acelea cu cine funcționează? Am mai văzut un director, am trăit vremuri complicate, când minerii conduceau energia, nu ca acum când conduc specialiștii, să zic... Când a venit unul și a zis, un director și el, a intrat în camera de comandă și a zis că de ce sunt plătiți aceia că nu stau decât și se uită în niște televizoare și apasă pe niște butoane. Așa a zis un director de Complexul Rovinari.
Rep.: Spuneți că nu este suficient să concedieze din personal și că ar trebui închise din capacități?
A.M.: Categoric. Dacă nu se mențin capacitățile viabile... Și mă uit că toată lumea face la ce se pricepe, că la energetică nu se pricep. Fac reorganizări, fac conducere prin obiective, ca și cum până acum nu s-a făcut nimic în zona asta.
Rep.: Poate reveniți drept consilier al directorului general Boza. Am înțeles că ar vrea un consilier...
A.M.: Nu mă ia pe mine. Nu sunt calificat. Calificați sunt acum aceștia din Turceni. Conducerea aceasta ar trebui întrebată, să dea o explicație simplă: de ce sunt diferențe la toți indicatorii tehnici între grupurile din Rovinari și Turceni, care sunt grupuri identice? Dacă găsesc răspunsuri la întrebarea aceasta, înseamnă că sunt specialiști. M-am tot gândit așa, că toți se dau specialiști. Să spună și ce trebuie făcut: ori să acționăm împotriva Rovinariului să-l aducem la performanțele proaste ale Turceniului, ori să acționăm în Turceni prin următoarele măsuri... Abia atunci aș înțelege. Să răspundă Directoratul, specialiștii din Directorat.