Au vrut să-l demită pe Ciurel, dar au fost revocaţi!

Managerul CE Oltenia şi Directoratul companiei beneficiază de protecţia Ministerului Energiei, în ciuda rezultatelor slabe ale companiei. Dovada este graba cu care Adunarea Generală a Acţionarilor a decis vineri revocarea Consiliului de Supraveghere, consiliu care convocase cu o zi înainte o şedinţă de analiză a Directoratului, în urma căreia existau premise să se ajungă la rezilierea contractului de mandat al lui Laurenţiu Ciurel. Supraveghetorii revocaţi anunţă că îşi vor apăra reputaţia profesională în instanţa de judecată.

Complexul Energetic Oltenia are sistem dualist de conducere, având Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliu de Supraveghere. Conducerea executivă este asigurată de Laurenţiu Ciurel – manager privat şi preşedinte al Directoratului din care mai fac parte patru directori.

Rezultatele financiare slabe ale Complexului Energetic Oltenia au impus luarea de măsuri. Cum Directoratul lui Ciurel are protecţia politică a premierului Victor Ponta, a fost ales drept ţap ispăşitor Consiliul de Supraveghere, deşi singura lui vină este că nu a demis la timp conducerea executivă. Pe fondul protestelor minerilor şi energeticienilor, supraveghetorii au convocat o şedinţă a CS, pentru 3 aprilie, în care ar fi trebuit analizată activitatea Directoratului. Echipa lui Ciurel scapă de evaluare, pentru că supraveghetorii care i-ar fi putut pune probleme au fost revocaţi. Motivul oficial al revocării CS este legat de performanţa slabă, dar apare atunci întrebarea de ce au fost păstraţi doi din cei şase supraveghetori.

Cine sunt noii supraveghetori

Adunarea Generală a Acţionarilor CE Oltenia s-a întrunit vineri, la orele 12, într-o şedinţă extraordinară, pentru revocarea Consiliului de Supraveghere. Un consiliu care cu doar o zi înainte convocase pentru data de 3 aprilie o şedinţă de evaluare a Directoratului şi care, potrivit unuia dintre supraveghetorii revocaţi, ar fi condus la rezilierea contractului de mandat al directorului general şi implicit a Directoratului.

Consiliul de Supraveghere avea şase membri, al şaptelea loc fiind vacant de anul trecut, după arestarea lui Ioan Mihăilă. Din cei şase, au fost păstraţi doi: Georgiana Porumbel – fosta colegă a lui Ponta de la Tineretul Social Democrat şi Alin Chiţu – consultant financiar. Au fost înlocuiţi Gabriel Dumitraşcu, Răzvan Purdilă şi Dorin Spătaru – reprezentanţi ai statului şi Daniel Naftali – reprezentant al Fondului Proprietatea.

Din noul CS fac parte Georgeta Felicia Răcăşanu, Marius Andrei Roman, Radu Cristian Pop, Radu Cristian Eugen, dar şi Porumbel şi Chitu. Reprezentantul Fondului Proprietatea, Daniel Naftali, a fost înlocuit Dan Gheorghe.

„Culpele duceau la rezilierea contractului de mandat”

Fostul supraveghetor Gabriel Dumitraşcu spune că revocarea s-a produs la o zi după ce Consiliul de Supraveghere a decis să analizeze activitatea Directoratului: „Noi joi dimineaţă convocasem Consiliul de Supraveghere în scris cu privire la analiza activităţii Directoratului şi mai ales a directorului general pe nişte culpe demonstrate. Am cerut rapoarte, pentru că aşa este firesc. Urma să ni le prezinte vinerea viitoare, iar cel puţin din documentele pe care le aveau membrii Consiliului de Supraveghere în momentul de faţă, culpele duceau la rezilierea contractului de mandat al directorului general”.

Gabriel Dumitraşcu a spus că nu se va resemna cu această decizie luată de AGA. „Ne deranjează faptul că nu am fost informaţi de acţionar cu acuzele care ni se aduc. Nu am văzut o notă care să susţină acuzele, e doar o cifră, nu s-au realizat mai mult de 25% din indicatori planificaţi. E vag. Din punct de vedere reputaţional, cel puţin, eu voi reacţiona. Nu voi lăsa lucrurile aşa. Voi face demersuri publice şi voi explica situaţia de acolo şi măsurile pe care le-am luat. Cei care sunt atenţi la energie, la evoluţia societăţilor, trebuie să înţeleagă exact realitatea şi să judece pe baza unor informaţii corecte, reale, netrunchiate, nepărtinitoare”, a declarat Gabriel Dumitraşcu.

Spătaru: Ne vom spăla imaginea în instanţă

Şi preşedintele revocat al Consiliului de Supraveghere, Dorin Spătaru, s-a arătat intrigat de graba cu care s-a ţinut această şedinţă, dar şi că AGA a păstrat doi dintre foştii supraveghetori. „Şi eu am fost surprins de graba cu care s-a convocat în mod intempestiv o şedinţă AGA, în mod excepţional, şi evident că încerc să o leg de o evaluare a performanţei executivului, performanţă ce urma să se realizeze în următoarea şedinţă a Consiliului de Supraveghere planificată pentru 3 aprilie”, a declarat Dorin Spăraru.

Fostul preşedinte al CS spune că imaginea sa a fost pătată şi că va depune o acţiune în instanţă cu privire la revocarea sa din funcţie. „Este evident că singura acţiune pe care o putem întreprinde şi pe care o avem în discuţie în acest moment între membrii consiliului care a fost revocat este aceea de a ne spăla imaginea profesională care a fost pătată de această decizie AGA, care nu s-a realizat cu respectarea normelor, în sensul unei analize serioase a performanţei Consiliului de Supraveghere, realizată în baza performanţei pe un an fiscal şi cu prezentarea de către consiliu a unui raport cu privire la această performanţă. Nu vom putea să ne spălăm imaginea decât în instanţă”, a precizat Dorin Spătaru.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: