Au stat la coadă cu orele pentru un bilet de tratament
Peste o sută de bătrâni au stat joi, 21 iunie, la coadă, la sediul Casei Judeţene de Pensii Gorj, pentru a prinde un bilet de tratament în staţiunile balneoclimaterice. Oamenii s-au revoltat după ce au stat mai bine de şase ore în curtea instituţiei, mai ales că în zonă nu există nicio toaletă publică. Conducerea Casei de Pensii spune că îi înţelege pe bătrâni, dar nu există spaţiu în incinta instituţiei pentru a realiza un grup social.
Casa Judeţeană de Pensii Gorj a început joi distribuirea celor 57 de bilete de tratament. Solicitări au fost însă peste 120 din partea gorjenilor care vor să-şi trateze afecţiunile într-o staţiune. Procedurile de primire şi evaluare a documentelor au fost însă de durată, astfel că mulţi bătrâni au stat la coadă de la 8 dimineaţa până la ora 14:00.
Solicitanţii nu au fost deranjaţi de timpul lung de aşteptare cât de faptul că în zonă nu există nicio toaletă publică. „Noi nu contestăm calitatea serviciilor, deocamdată. Am înţeles că se lucrează pe calculator, că e mai greu, că... Sunt 57 de bilete de ridicat. Nu sunt toalete. Dacă ar fi fost o zi cu ploaie intensă, toată lumea care a fost nu ar fi încăput sub copertină. Este ora 14:30, s-au primit doar documentele şi nu s-a distribuit niciun bilet. Sunt şase ore, să nu te duci la toaletă, să nu fie o toaletă. Şi am înţeles că de vreo 2 ani este aşa aici. Deci nu este o toaletă publică. Nu toată lumea este din Târgu Jiu, sunt mulţi din judeţ. Problema este lipsa condiţiilor pentru persoanele de vârsta a doua sau a treia”, a spus o gorjeancă.
Conducerea Casei Judeţene de Pensii spune că au durat mult procedurile pentru că au fost multe solicitări pentru anumite locuri şi a fost nevoie de realizarea unor punctaje. Cât despre problema lipsei unui grup social, directorul Ioana Talău a precizat că instituţia nu poate face o astfel de investiţie. „N-avem grup social, am sesizat şi Primăria Târgu Jiu şi Prefectura Gorj în legătură cu lucrul acesta. Le-am cerut să ne ajute, să identificăm un spaţiu, să facem o toaletă publică în jur. Nici clădirea nu este a noastră, este a AJPIS, nu putem face investiţii. Nu avem spaţiu fizic necesar. Şi noi şi ei ne desfăşurăm activitatea. Ne trebuie un loc unde să se poată cupla la apă. Ne promisese domnul Cârciumaru că face nişte toalete ecologice în spate, dar n-au fost de acord locatarii. Am identificat un loc în centrala dezafectată unde avem arhiva şi este proprietatea primăriei. Am făcut o solicitare acolo, ne-au promis că o să prindă în bugetul pe anul acesta şi o să construiască o toaletă acolo”, a explicat directorul Ioana Talău.