Au roşii în decembrie şi varză nouă în februarie. Secretul unor agricultori din Stoina!
Un profesor de educaţie tehnologică din Târgu Cărbuneşti şi-a făcut o afacere din pasiunea sa pentru cercetare. Pavel Dumitru a fost inginer zootehnist şi a lucrat 14 ani în cadrul Institutului de Cercetare de la Baloteşti. Acum, împreună cu soţia sa, face tot felul de experimente în privinţa legumelor pe care le cultivă în solarii. Soţii Dumitru se declară mulţumiţi de afacerea lor, întrucât reuşesc să vândă roşii până după Sfântul Nicolae.
Pavel Dumitru, profesor de educaţie tehnologică la Şcoala Generală din Târgu Cărbuneşti, are 54 de ani şi locuieşte în Stoina. Zilnic, acesta îşi împarte timpul între elevi, calculator şi solarii. După 14 ani de cercetare, Pavel Dumitru pune în aplicare tot felul de experimente. „Am schimbat multe meserii, la bază am fost inginer zootehnist, am lucrat trei ani într-o fermă de creştere a iepurilor, apoi 14 ani în cercetare, la institutul de la Baloteşti. Când am văzut că institutul nu mai merge bine, am decis să intru în învăţământ. Am luat definitivatul şi toate gradele. Chiar dacă acum sunt profesor de gimnaziu, pasiunea mea a rămas”, a declarat Pavel Dumitru. Deşi majoritatea agricultorilor şi-a luat gândul de la cultura de varză, gorjeanul din Stoina abia în urmă cu câteva săptămâni a plantat noi răsaduri. „Ne-am gândit să experimentăm o tehnologie oarecum nouă. Plantăm varza în toamnă, în lunile octombrie-noiembrie, pentru ca la sfârşitul lui decembrie, cel mai târziu în februarie, căpăţâna de varză să fie formată. Varza are calităţi deosebite în ceea ce priveşte creşterea şi rezistenţa la temperaturi scăzute. Solarul este căptuşit cu încă un strat de folie termică, ceea ce face o izolare mult mai bună”, spune Pavel Dumitru.
Soţii Dumitru vând roşii până după Sfântul Nicolae
Un alt experiment al lui Pavel Dumitru vizează cultura de ceapă. Mai exact, plantează ceapă direct din sămânţă. „Este pentru prima dată când încercăm să vedem cum se comportă ceapa semănată direct din sămânţă. În Ardeal se foloseşte varianta aceasta pentru ceapa roşie de apă, dar această sămânţă este o sămânţă specială, olandeză, pentru ceapa verde de consum. Deocamdată, se menţine destul de bine. Am avut emoţii mari la răsărire pentru că sămânţa e foarte măruntă. De acum încolo nu mai e problemă, toată treaba e să întreţinem cultura cât mai curată. Sperăm să facem treabă bună”, spune Pavel Dumitru. Acesta este ajutat în agricultură de către soţia sa. Printre legumele cultivate de familia Dumitru, se numără şi un hibrid de roşie, extrem de valoros. Elvira Dumitru se declară mulţumită de recoltele obţinute din experimentele soţului. „Avem roşii, cultura a doua, puse după castraveţi. Am vândut cam un sfert din producţie. Sper să mai fie câteva sute de kilograme. Solarul e dotat cu folie termică, anticondens, şi nu sunt probleme. În solar avem acum 18-20 de grade, important este să fie lumină. Anul trecut am vândut roşii până după Sfântul Nicolae, sper ca şi acum să fie la fel”, a declarat Elvira Dumitru.